Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČASOPIS NATURE

Posljednji Homo erectusi nestali su prije 110.000 godina

Ilustracija
Foto: Uwe Anspach/DPA/Pixsell
23.12.2019.
u 14:49

Postojanje Homo erectusa procjenjuje se na oko milijun i pol godina.

Posljednji Homo erectusi izumrli su prije nekih 110.000 godina na otoku Javi u Indoneziji, pokazuje studija objavljena nedavno u časopisu Nature.

"Prvi put smo sigurno utvrdili kada je točno izumro Homo erectus, jedan od naših najvažnijih predaka", rekla je za France Presse Kira Westaway sa sveučilišta Macquarie u Australiji, suautorica studije.

Fosilni ostatci Homo erectusa, 12 vršaka lubanje i 2 kosti noge pronađeni su 1930-ih u Ngandongu, na obali rijeke Solo, na Javi u Indoneziji, ali im se starost nije mogla točno utvrditi.

Postojanje Homo erectusa procjenjuje se na oko milijun i pol godina. Bio je prvi daleki predak današnjeg čovjeka koji je prije 1,8 milijuna godina otišao iz Afrike.

"Homo erectus iz Ngandonga ima najveći mozak i najviše čelo među svim poznatim Homo erectusima, što je znak velike evolucijske promjene. Uvrditi kada se dogodila ta promjena presudno je za naše razumijevanje dalekih predaka", dodaje Westaway.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije