Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Post festum

Poput gljive poslije kiše s temom "iPad" javlja se konkurencija

ipad klon
Foto: Fujitsu
1/7
29.01.2010.
u 13:56

Appleova novost digla je prašinu. Malo tko je u potrošačkoj publici ravnodušan, ali na scenu s tvrdnjama "I ja! I ja!" stupaju i suparnici.

Nakon što je u srijedu Apple predstavio svoj revolucionarni prenosivi uređaj iPad, poput gljiva poslije kiše počele su se reakcije. Japanski informatički div Fujitsu tvrdi da mu pripada ime iPad jer mobilni višenamjenski uređaj proizvodi od 2002. godine. Proizvođač računala iz Shenzhena već tri mjeseca prodaje iPadu sličan klon P88 koji radi pod Windowsima.

Fujitsuov uređaj prodaje se uglavnom u SAD-u. Podsjeća na telefon, ali to nije. Prije bi se reklo da je to bežično informatičko pomagalo skladištara. Njime se skeniraju palete s robom, uspoređuje stvarno stanje s onim u elektroničkim "knjigama", čitaju kartice na blagajnama, a putem mreže njime se može i razgovarati kao telefonom. Radi na Microsoftovu OS-u CE.NET, zaslon u boji osjetljiv je na dodir... I stoji 2000 dolara, četiri puta više od Appleova gadgeta! Fujitsu je ime uređaja prijavio 2003. godine u SAD-u. Fujitsuovi odvjetnici već su spremni na bitke, ali najprije oni sami moraju dobiti presudu o tome da u uređaju neovlašteno ne koriste dijelove kalifornijske tvrtke Magtek, zbog čega je i prijava imena iPad stavljena na sudsko čekanje.

Kineski tablet pod Windowsima remek-djelo je industrijske špijunaže. Tvrtka Great Loong Brother Industrial Co iz Shenzhena, koja se uglavnom bavi sastavljanjem računala konstruiranih negdje drugdje u svijetu, nekako se dokopala izvornoga izgleda i mjera budućega Appleova proizvoda - što, ruku na srce, u Kini i nije jako teško - te se jučer na veliko pohvalila da već tri mjeseca prodaje "isto takvo računalo" koje radi pod Windowsima. "Dapače, ono je još i bolje", tvrdi proizvođač koji je agencije zasuo reklamnim fotografijama svog uređaja. Ima USB priključke, ima čitač kartica i fotoaparata, ima videoizlaz za TV ili vanjski monitor, a na poleđini ima podupirače tako da na stolu stoji i uspravno.

Tajvanski proizvođač laptopa MSI, koji već prodaje klona Appleova ultratankog prijenosnika, sad je objavio da je njegovo pločasto računalo Tegra, predstavljeno prije nekoliko tjedana u Las Vegasu, napokon dobilo cijenu: stoji 500 dolara, kao i najjeftiniji iPad. Prodavat će se u drugoj polovici ovo godine.

Čekamo nove koji uskaču u vlak koji je krenuo.

Prvi jahači na valu iPada


Komentara 2

VH
virtual@home
11:10 30.01.2010.

@jura-100: Mozda zato sto se iPad proizvodi u Kini?

Avatar jura-100
jura-100
18:38 29.01.2010.

\"...nekako se dokopala izvornoga izgleda i mjera budućega Appleova proizvoda - što, ruku na srce, u Kini i nije jako teško\" Kakvog smisla ima ova rečenica??? Zašto to u Kini nije teško? Pa nije Apple u Kini!!! Opet je \"novinar\"" Kiš nešto pobrkao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije