Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskrsnuo problem

Propalo im slavlje! Pogledajte zašto raketa Falcon 9 nije poletjela

Falcon 9 raketa
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/3
29.11.2013.
u 08:24

Lansiranje SpaceX-ove rakete s komunikacijskim satelitom prvi je komercijalni zadatak te kompanije, no u dva pokušaja u tri dana nije uspio. Uzrok ostanka na Zemlji nepredviđeni su tehnički problemi s pritiskom

Američki blagdan Dan zahvalnosti trebao je biti dvostruki praznik za američku kompaniju Space Exploration Technologies, tj. SpaceX, koja raketom Falcon 9 šalje u svemir komunikacijski satelit za luksemburški SES.

No, i drugi put ovoga tjedna trud inženjera i programera uzletišta u Cape Canaveralu na Floridi izjalovio se, javlja USA Today. Sve je bilo spremno za posljednje odbrojavanje do lansiranja, već su se i pogonski motori aktivirali, ali je u 17.39 postupak naglo stao, kad su računala osjetila da je potisak preslab.

Odbrojavanje je krenulo iznova prije zatvaranja lansirne rampe u 18.44, ali inženjeri nisu uspjeli na vrijeme popraviti problem...
– Bolje biti u strahu i shvatiti da ste pogriješili – kazao je SpaceX-ov inženjer Elon Musk, objasnivši da se raketa vraća u hangar u Cape Canaveral, na dodatne kontrole motora.
Novi datum lansiranja Falcona 9 nije poznat, čime se do daljnjega odgađa ovaj prvi SpaceX-ov komercijalni posao. Dosad su Falconom prevozili teret na Međunarodnu svemirsku postaju.

Inače, prvi ovotjedni neuspjeh Sokola u polijetanju zbio se u ponedjeljak, zbog širenja pritiska u rezervoaru tekućeg kisika u raketi. Satelit težak 3175 kilograma i vrijedan oko 100 milijuna dolara namijenjen je osiguravanju signala za TV, kablovske i širokopojasne mreže korisnicima u Indiji, Kini, Vijetnamu i drugim azijskim tržištima, i to s visine od oko 80 tisuća kilometara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije