Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK NIJE SAMO MIT

Evo što su iskopali iz pustinje nakon 31 godine

Atari
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
28.04.2014.
u 11:49

E.T. the Extra-Terrestrial bila je katastrofalna igra. Atari se neželjenih primjeraka riješio zakopavanjem u pustinji

Riječ je o možda i najvećem mitu u povijesti videoigara. Jedan od tada najvećih proizvođača igrica, Atari, 1983. je godine zakopao tisuće primjeraka katastrofalne igre E.T. the Extra-Terrestrial u Alamogordu blizu Albuquerquea u američkoj saveznoj državi New Mexico. Igra se u početku zbog same popularnosti istoimenog filma s kojim je bila povezana dobro prodavala, no kupci su uskoro shvatili koliko je loša i prodaja je drastično pala. Atari se hrpe igara koje nitko ne želi odlučio riješiti na bizaran način – zakopavanjem u pustinji pod okriljem noći.

Mnogi su unatoč dokazima tvrdili da je riječ samo o mitu, no ovog je vikenda otkriveno da se zakopavanje igara doista dogodilo.

Autori dokumentarca o ovom događaju, koji snima redatelj Zak Penn, došli su s bagerima u Alamogordo i nakon tri sata kopanja otkrili prve kazetice s igrom. Igre su unatoč 30 godina pod betonom i zemljom i dalje funkcionalne, no upitno je hoće li ih netko htjeti igrati.

Buldožeri su te 1983. godine zgnječili igre i polili ih betonom kako nitko ne bi mogao doći do njih, no lokalnu djecu ni to nije spriječilo da si uzmu suvenir.

– Čuli smo što se događa. Izašli smo jedne noći u potpunoj tami. Tek su stavili sloj betona. Bio je još svjež... – rekao je danas 43-godišnji Armando Ortega za Cnet. Osim E.T.-ja, našli su i druge igre za tadašnju konzolu Atari 2600. Objasnio je kako su čipovi bili u dobrom stanju iako su buldožeri zgnječili kutije, pa su se igre i dalje mogli igrati, ali...

– Naravno, E.T. je bila grozna igra. Poklanjali smo ih jer se nije mogla dovršiti – kaže Ortega.

>> Kako igrati Atari Breakout i ostale tajne Googlea

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije