Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Pogledajte kako je prije 10 godina Jobs predstavio uređaj koji je promijenio način na koji se koristimo mobitelima

Steve Jobs
Foto: DB Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL
1/3
09.01.2017.
u 09:14

Iako su postavili neke standarde koje su drugi proizvođači slijedili, bilo je slučajeva kada je Apple morao ustuknuti i prilagoditi se.

Prije točno 10 godina Steve Jobs predstavio je uređaj koji je promijenio način na koji se koristimo mobilnim uređajima. Iako su pametni telefoni postojali i ranije, dolaskom iPhonea oni su postali popularni među širom publikom.

Prvi iPhone predstavljen je 9. siječnja 2007. godine, a u prodaju je krenuo 29. lipnja. Odmah je postigao veliki uspjeh te je u prvom tjednu prodano 146 tisuća uređaja. Prva generacija prodana je u 6,1 milijun primjeraka, a na prvim modelima bilo je dostupno 4, odnosno 8 GB memorije za pohranu podataka, što je danas premalo. 

U opisu uređaja napisali su da je riječ o ''kombinaciji triju proizvoda" koji u malo i lagano kućište stavlja e-mail, pretraživač, "iPod širokog ekrana" i revolucionarni mobitel. Tvrdili su i da će iPhone potpuno redefinirati "što se može napraviti mobitelom".

Prvi model prestao se prodavati 11. srpnja 2008. godine kada je na njegovo mjesto došla verzija nazvana iPhone 3G. Početak prodaje svakog novog modela izazivao je veliki interes javnosti, što potvrđuju velike gužve na prodajnim mjestima. Ljudi su znali doći i nekoliko dana prije pred trgovine kako bi zauzeli mjesto i među prvima kupili najnoviji model

Iako su postavili neke standarde koje su drugi proizvođači slijedili, bilo je slučajeva i kada je Apple morao ustuknuti i prilagoditi se. Pravi je primjer veličina ekrana. Apple je tako dugo odolijevao povećanju dijagonale ekrana te su tvrdili kako ljudima ne trebaju veliki uređaji. Ipak, zahtjevi tržišta bili su drukčiji pa su se morali prilagoditi, što su korisnici dočekali s odobravanjem. Tako je s modelom iPhone 6 (4,7 inča) došao i model iPhone 6 Plus koji je imao 5,5 inča.

Najnoviji potez oko kojeg se lome koplja jest izostanak utora za slušalice kod modela 7. Dok neki negoduju oko tog poteza, drugi tvrde da će ovu praksu slijediti i drugi proizvođači. Sa svakim modelom Apple donosi nešto novo, no ta novost katkada i nije nekada revolucionarna kao što tvrde. Mnogi im zamjeraju i dizajn uređaja koji se provlači kroz više modela tako da se na modelu 8 očekuje mnogo od Applea. Kakav će biti uređaj i hoće li zaustaviti pad prodaje uređaja (što je rezultiralo i manjom plaćom za šefa Tima Cooka i druge direktore) možda ćemo saznati na obljetnicu prodaje prvog modela, tako barem prognoziraju svjetski mediji. 

>> Apple će knjigu o svojem dizajnu prodavati za nevjerojatnih 2000 kuna!

>> Apple i Irska u ratu protiv EK: Ne razumijete se u poreze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije