Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksploatiranje metala

Počinje asteroidska groznica koja bi svakom mogla donijeti 625 milijardi kuna!

Asteroidi
Foto: Thinkstock
12.06.2018.
u 10:03

Nekoliko kompanija već je poduzelo korake kako bi poslale u svemir misije koje bi trebale na asteroidima eksploatirati metale.

Čovječanstvo bi, čini se, nakon Zlatne groznice iz 19. stoljeća mogli doživjeti novu 'groznicu' u potrazi za bogatstvom. Naime, nekoliko kompanija već je poduzelo korake kako bi poslale u svemir svoje misije koje bi trebale na asteroidima eksploatirati metale. Naravno one kojih nema mnogo ili su gotovo nestali na Zemlji. A njihova vrijednost je silno visoka.

- Asteroidi, koji prolaze kroz Zemljinu orbitu i sadrže metale kojih je na našoj planeti sve manje, mogli bi postati prikladni ciljevi za takve operacije - najavljuje Christian Schroeder sa Sveučilišta Stirling, piše Metro.

NASA procjenjuje da vrijednost takvih asteroida iznosi 700 kvintilijuna dolara ili 625 milijardi po svakom stanovniku Zemlje.

Prema pisanju britanskog Guardiana nekoliko kompanija već je počelo pripremati robotska vozila i strojeve za eksploataciju asteroida, a britanska tvrtka AMC (Asteroid Mining Corporation) nada se kako će u svemir poslati malu letjelicu kako bi nabavila vrlo vrijednu platinu te potom time financirala zahtjevnije misije.

Sličnu misiju planira i američki Planetary Resources, tvrtka koju podupire slavni redatelj James Cameron.

Neki se pak pribojavaju kako je mineralno bogatstvo na asteroidima toliko ogromno da bi moglo uništiti svjetsko gospodarstvo.

Asteroidi
1/8
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar patkovic
patkovic
17:50 12.06.2018.

mislim da su to prevaranti za filtriranje tuđe love

HA
Haywood
12:45 14.06.2018.

to ce samo dovesti do infalcije te ce na kraju bogati opet bit bogati a siromasni siromasni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije