Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliska budućnost

Nije znanstvena fantastika: Vrlo brzo mogli bismo dobiti prve plutajuće gradove

Seasteading
Foto: Screenshot Youtube
15.11.2017.
u 08:32

Francuska Polinezija stvara posebnu gospodarsku zonu za eksperiment, a cilj je do 2020. godine izgraditi desetak struktura

Iako to većini vjerojatno zvuči kao znanstvena fantastika, svijet bi do 2020. godine mogao imati prve plutajuće gradove, i to desetak njih.

Riječ je o inicijativi instituta Seasteading, neprofitne organizacije sa sjedištem u San Franciscu koja od svog osnutka 2008. pokušava uvjeriti javnost da plutajući gradovi (tzv. seasteading) nisu tako luda ideja, piše New York Times. Pogotovo u današnje vrijeme klimatskih promjena i nestabilne političke situacije.

Ranije ove godine vlada Francuske Polinezije odobrila je institutu testiranje u svojim vodama. Gradnja bi uskoro mogla početi, a prve plutajuće zgrade mogle bi biti naseljive za samo nekoliko godina. Doduše, institut je već planirao prototip za zaljev San Francisca 2010. godine, no plan se nije ostvario.

- Kad biste mogli imati plutajući grad, to bi u biti bila start-up država. Možemo stvoriti brojne različite vlade za ogroman broj različitih ljudi - kaže predsjednik instituta Joe Quirk, kojeg je na ideju i koncept inspirirao festival Burning Man. Seasteading vidi kao mogućnost za ponovno pisanje pravila koja upravljaju društvom.

- Vlade se jednostavno ne popravljaju. Zapele su u prethodnim stoljećima. To je zato što zemlja potiče nasilni monopol za njezinu kontrolu - kaže Quirk.

Francuska Polinezija stvara posebnu gospodarsku zonu za eksperiment instituta, a cilj je do 2020. godine izgraditi desetak struktura, uključujući domove, hotele, urede i restorane, što bi koštalo oko 60 milijuna dolara.

- Želim vidjeti plutajuće gradove do 2050. godine, tisuće njih, nadam se, svaki s drugačijim načinom vladanja. Što više ljudi, to više izbora ćemo imati i veća je vjerojatnost da možemo imati mir, blagostanje i inovacije - kaže Quirk.

Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Komentara 2

Avatar Dino Francetić
Dino Francetić
10:02 15.11.2017.

Što će jesti? Radioaktivnu ribu?

HA
hacker
00:03 18.11.2017.

Nešto slično kao Atlantis iz serije StarGate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije