Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SAZNANJA Proizvodnja modernih tv prijemnika ugrožava Zemlju

Plazme i LCD televizori zagrijavaju atmosferu i štetni su za okoliš

lcd-txt.jpg
import
04.07.2008.
u 17:58

Plazme i LCD televizori, koji polako preuzimaju primat nad klasičnim katodnim prijemnicima, štetni su za okoliš jer povećavaju globalno zagrijavanje. Za proizvodnju njihovih ekrana koristi se plin dušični trifluorid (NF3) koji zagrijava atmosferu i oštećuje ju.

Plin koji se koristi za proizvodnju ekrana na LCD-ima i plazmama 17.00 je puta jači od ugljičnog dioksida. Da stvar bude gora, u protokolu iz Kyota nije definirano ograničenje upotrebe dušičnog trifluorida.

Njegova koncentracija u atmosferi nikad nije mjerana zbog čega su znanstvenici zabrinuti i pozivaju na ograničenje potrošnje tog plina.

Procjenjuje se da će ove godine u proizvodnju televizora s ravnim ekranima biti utrošeno 4000 tona dušičnog trifluorida, a taj bi se broj iduće godine mogao udvostručiti.

Ekolozi pozivaju na hitan početak mjerenja koncentracije plina NF3 jer, ako se to ne učini, neće se pouzdano znati koliko loše posljedice može imati na atmosferu.

Gotovo polovica televizora koji se proizvedu u svijetu su LCD-i i plazme. Saznanja o štetnosti plina nužnog za njihovu proizvodnju mogla bi industriji prouzročiti nove glavobolje.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije