Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠIRENJE SOFTVERA

PlanRadar predstavio veliku novost – BIM modul

01.10.2020.
u 09:07

Preglednikom BIM modela, PlanRadar omogućuje upraviteljima i voditeljima objekata kao i građevinskim tvrtkama te arhitektima i inženjerima još učinkovitiji svakodnevni rad

PlanRadar predstavlja inovaciju - Building Information Modeling (BIM) modul koji je ovaj softver za komunikaciju i dokumentaciju u građevinskim i nekretninskim projektima doveo na novu razinu. Proširenje softvera PlanRadar preglednikom BIM modela omogućit će upraviteljima i voditeljima objekata kao i građevinskim tvrtkama te arhitektima i inženjerima još učinkovitiji svakodnevni rad.

„Kontinuirano osluškujemo potrebe naših korisnika kako bi unaprijedili softver PlanRadar. Predstavljanjem ove inovacije, korisnici mobilnu i web aplikaciju PlanRadar mogu koristiti kao BIM preglednik u uredu i na gradilištu, tako da više nemaju potrebe nabavljati zasebnu programsku opremu za pregledavanje takvih modela, koji su danas standard. Nadalje, podaci o građevinskim i nekretninskim objektima koji su sadržani u BIM modelu, a koji su prenijeti u PlanRadar, prikazuju se izravno u BIM pregledniku unutar same aplikacije. To znači da će ticketi i sve u njima sadržane informacije o nedostatcima, zadacima i nedovršenim poslovima biti vidljivi i u 3D prikazu objekta, a moći će se dijeliti sa svim korisnicima koji su u PlanRadaru za to ovlašteni, jednako kao i u već dobro uhodanom načinu rada u aplikaciji. Ova najnovija inovacija samo je jedan u nizu koraka koji će našim korisnicima osigurati još učinkovitiji rad“, izjavio je Bojan Petković, direktor tvrtke PlanRadar za Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

S već sada dostupnim ažuriranjem softvera, BIM modeli se u PlanRadar mogu uvesti u skladu sa IFC standardom („Industry Foundation Classes“ tj. „informacija za građenje“), nezavisnim i međunarodno priznatim formatom podataka. Nakon uvoza modela, korisnicima su na raspolaganju sve detaljne karakteristike građevine koje su sadržane u  BIM objektu – pozicija, dimenzije, vrste materijala i brojni drugi detalji.

Svaki defekt, komentar ili radni zadatak za svaki od pregledanih građevinskih i nekretninskih objekata zahvaljujući softveru PlanRadar lako unosi na ovako dostupne BIM modele, a zatim i delegira te komunicira sa članovima tima kojima je potrebna informacija. Također, PlanRadar kao BIM preglednik omogućava jednostavno prebacivanje perspektive korisnika s 3D modela na 2D i obrnuto, što dodatno olakšava evidenciju nedostataka i distribuciju informacija, ovisno o tome kome je potrebno dostaviti koje informacije i u kojem formatu. Bilješke iz PlanRadara moguće je ponovo prebaciti u CAD softver, čime se praktično zatvara čitav krug razmjene podataka na jednom građevinskom projektu.

„Zahvaljujući novom modulu PlanRadara omogućena je daljnja uporaba BIM modela i u fazi izvođenja i praćenja. Od velike je važnosti nastavak korištenja BIM modela i iskorištavanja prednosti BIM načina rada i nakon projektiranja. Na ovaj način komunikacija između projektanta, nadzora i izvođača može se odvijati i na pdf nacrtima, ali i na BIM modelu“, izjavila je Monika Mlakić, mag. ing. aedif i BIM trener tvrtke Baldinistudio te dodala “Izvozom dodijeljenih zadataka/ticketa u BCF-u (engl. BIM Collaboration Format) osigurana je komunikacija s BIM softverima za modeliranje i analizu i platformama za upravljanje. U slučaju bilo kakvih promjena tijekom izgradnje, projektant na jednostavan način dobiva jasnu informaciju što i gdje promijeniti unutar modela. Na taj se način nova dokumentacija i model na gradilište dostavljaju u najkraćem mogućem roku“.

Ova nova funkcija idealan je dodatak provjerenom radu sa dosadašnjim prikazom podataka, koji je baziran na dvodimenzionalnim, digitalnim građevinskim nacrtima. Kao i sve verzije aplikacije PlanRadar (web, iOS, Android i Windows), ticketi i sve ostale komponente će u trodimenzionalnom prikazu biti dostupne na svim jezicima na kojima je inače dostupan PlanRadar, uključujući i na hrvatskom jeziku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije