Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKAV PEH

Philae završio u sjeni, mogla bi mu se isprazniti baterija

Philae
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.11.2014.
u 18:30

Inženjeri sumnjaju da će Philae na trenutnom položaju ostati u pogonu duže od subote

Robotski sletač Philae, koji je u srijedu sa svemirske letjelice Rosette sletio na komet 67P/Čurjumov – Gerasimenko, mogao bi ostati prazne baterije. Naime, kako prenosi BBC, Philae je završio u sjeni jedne stijene zbog čega njegovi solarni paneli ne mogu držati bateriju punom kao što bi trebali.

Philae je poslan na komet kako bi prikupio podatke koji bi trebali rasvijetliti nastanak Sunčevog sustava. "Presuši" li baterija ti podaci neće moći doći do Zemlje, a inženjeri sumnjaju da će Philae na trenutnom položaju ostati u pogonu duže od subote. Tako bi svemirska misija koja traje desetak godina neslavno skončala. Ipak postoji šanse - moguće je da se komet približi Suncu pa da Philae izađe iz sjene i uhvati malo svjetlosti.

Osim baterije postoji još jedan problem, a to je mogućnost da se Philae tijekom bušenja zbog gibanja prevrne. Naime, slijetanje nije bilo baš najspretnije pa sletač trenutno stoji na dvije od tri noge. Međutim, u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) ističu kako ih to ne brine te da se rizik isplati zbog sve slabije baterije, pa je Philae u punom pogonu.

Jean-Pierre Bibring, glavni znanstvenik za slijetanje na projektu, smatra da na situaciju treba gledati s druge strane.

- Nemojte biti pod dojmom da je ovo neuspjeh. Ono što je doista nevjerojatno je razina uspjeha, a ne razina neuspjeha. Veličanstveno je gdje se nalazimo - rekao je Bibring, prenosi Independent.

>> Robot Philae s kometa poslao prvu fotografiju

>> Gerasimenko: Sletjeti na komet je nešto nevjerojatno!

Komentara 2

DA
davidbraco
19:41 14.11.2014.

A nisu napravili neku rezervu??-mada iovako veliki uspjeh

Avatar skynet
skynet
23:48 14.11.2014.

Zar je sletio u Hrvatsku(?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije