Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevjerojatno!

Pentagon otkrio detalje projekta: Energiju prikupljenu na solarnim pločama u svemiru bi slali na Zemlju

Pixabay
24.02.2021.
u 11:47

Posljednji eksperiment pokazao je da je sunčeva ploča u mogućnosti proizvesti 10 vati struje za transmisiju što je dovoljno da napuni bateriju tableta

Znanstvenici koji rade u Pentagonu uspješno su testirali u svemiru solarnu ploču veličine kutije za pizze koja služi kao prototip budućeg sustava koji bi slao električnu struju natrag na Zemlju.  Solarna ploča lansirana je u svemir u svibnju 2020. godine s ciljem da prikuplja sunčevu svjetlost koju će potom pretvoriti u električnu struju. 

Znanstvenici su dizajnirali ploču da iskoristi čim više sunčevu svjetlost u svemiru koja ne prolazi kroz atmosferu i sukladno tome sadržava energiju plavih valova, koja je snažnija od sunčeve svjetlosti koja dođe do zemlje. Naime, plava svjetlost se širi prilikom ulaska u atmosferu zbog čega nam se čini da je nebo plavo. 

- Dobivamo dodatne sunčeve svjetlosti u svemiru zbog toga - kazao je jedan od ključnih ljudi projekta Paul Jaffe. 

Posljednji eksperiment pokazao je da je sunčeva ploča u mogućnosti proizvesti 10 vati struje za transmisiju što je dovoljno da napuni bateriju tableta, naveo je Jaffe za CNN. 

Idejno projekt bi uključivao čitav niz solarnih ploča koje bi u slučaju uspjeha mogle napraviti revoluciju u generiranju električne struje, te bi mogle dovesti struju u najudaljenije dijelove svijeta. 

Ploča još uvijek mora poslati struju na zemlju, ali tehnologija koja bi se koristila za to već se pokazala efikasnom, no i dalje su nužni daljnji testovi. Naime, paneli solarnih ploča moraju znati točnu lokaciju gdje mogu poslati mikrovalove jer u suprotnom bi mogli izazvati požar. 

- Jedinstvena prednost koju imaju sateliti sa solarnim pločama nad svim ostalim izvorima energije je globalna transmisija. Možete poslati struju u Chicago, a onda sekundu kasnije poslati je u London ili u Braziliju - napominju znanstvenici. 

 

 

Komentara 4

DU
Deleted user
16:09 25.02.2021.

Po tome se moze usmjeriti bilo gdje na zemlji i isprziti koku na rostilju,ili citavi grad.Ako mislis da ce stati samo na koki imam vjesti za tebe, i nisu dobre.

DU
Deleted user
22:10 27.02.2021.

Ako niste znali to su uspjeli i funkcionira 100% još prije 30 g ništa novo veliki reset u tijeku i zna se da če trajati 10 godina

HO
homophob
06:40 26.02.2021.

Wati se pisu s w! Sa v se pisu Volti! Za znanstvenike koji propagiraju ljudske aktivnosti kao uzrok klimatskih promjena to je sve jedno! Za nas druge bas i nije nevazno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije