Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arahnofobija

Bojite se paukova? Doznajte zašto

pauk
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/9
26.10.2017.
u 13:29

Zbog čega pauci izazivaju takvu odbojnost i strah?, pitanje je na koje su pokušali odgovoriti znanstvenici s Instituta Max Planck.

Dugo se raspravlja o tome je li arahnofobija ljudima urođena ili se radi o stečenom, kulturološkom strahu. Kako bi odgovorili na to pitanje znanstvenici su posegnuli za najnevinijim i najneutralnijim sudionicima ispitivanja - ljudskim bebama

Stručnjaci s instituta Max Planck posjeli su šestomjesečnu dječicu čvrsto u majčino krilo i krenuli im pokazivati slike pauka, zmija, riba i cvjetova. Slike su bile iste veličine i boje. Pritom su im posebnim infracrvenim uređajem mjerili širinu zjenica. 

pauk
1/1

"Kada smo im pokazali slike paukova i zmija djeca su reagirala znatnim širenjem zjenica", rekla je neurologinja Stefanie Hoehl s Intituta Max Planck i Bečkog sveučilišta. "Pri stalnom svjetlu širenje zjenica je važan znak aktivacije noradrenalinskog sustava u mozgu, koji je odgovoran za stresne reakcije", objasnila je. 

Pošto su djeca bila toliko mala da nisu mogla naučiti od starijih da se paukova i zmija treba plašiti, zaključak je da se radi o urođenom strahu. "Smatramo da je strah od paukova i zmija izvorno evolucijski", kazala je Hoehl. 

Drugim riječima, iako u zaštićenom, modernom svijetu rijetko dolazimo u kontakt s opasnim paucima i zmijama, naši davno zaboravljeni preci nisu bili te sreće, pa su strah i gađenje koje neki među nama osjećaju kad nabasaju na ta stvorenja zapravo nasljeđe nagona za preživljavanjem koji se razvio u davnim vremenima. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Frontiers in Psychology.

Komentara 2

Avatar Adolfo
Adolfo
14:31 26.10.2017.

To znači da se naši preci nisu bojali mamuta, tigrova ili medvjeda budući da danas na njihove slike nemamo negativnu reakciju kao na paukove i zmije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije