Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
između života i smrti

Na žrtvama ranjavanja nožem i pištoljem testirat će revolucionarnu novu metodu

Operacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
29.03.2014.
u 13:20

Tehnika uključuje zamjenu cjelokupne pacijentove krvi hladnom fiziološkom otopinom koja rapidno hladi tijelo i zaustavlja gotovu svu staničnu aktivnost

Deset žrtava ranjavanja nožem i pištoljem ovaj će mjesec biti podvrgnuto revolucionarnoj medicinskoj metodi javlja newscientist.com.

Pacijenti će tako biti stavljeni u 'suspendirano' stanje između života i smrti, a kirurzi u Pittsburghu kupit će vrijeme do operacije kako bi prvo mogli sanirati ozljede koje bi inače bile smrtonosne.

 - Zaustavljamo život, ali ne volimo koristiti taj termin jer zvuči poput znanstvene fantastike, kaže kirurg Samuel Tisherman i dodaje kako proceduru nazivaju 'hitnom prezervacijom i oživljavanjem'.

Tehnika uključuje zamjenu cjelokupne pacijentove krvi hladnom fiziološkom otopinom koja ubrzano hladi tijelo i zaustavlja gotovu svu staničnu aktivnost.

 - Ako suspendiramo umirućeg pacijenta, imamo ga priliku vratiti nakon što saniramo strukturalne probleme, kaže kirurg Petar Rhee sa sveučilišta Arizone, koji je pomogao razviti tehniku.

Prednosti hlađenja, odnosno inducirane hipotermije poznate su desetljećima. Na nižim temperaturama stanicama je potrebno manje kisika jer se sve kemijske reakcije usporavaju. Zbog toga, ljudi koji padnu u zaleđeno jezero mogu biti oživljeni i pola sata nakon pada.

>> Jednomjesečna beba spasila tri dječja života

Komentara 5

MI
miso
13:54 29.03.2014.

Super! Znanost ide naprijed - ostali stoje ili propadaju.

IM
Immanuell
13:55 29.03.2014.

Svaka čast....

DA
davos24
14:16 29.03.2014.

Još da je medicina i to ona vrhunska dostupna svima a ne samo određenom platežnom razredu gdje bi nam bio kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije