Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNO NA INTERNETU

Ove tri stvari potrebne su prevarantima da vam život pretvore u pakao

postavke privatnosti
Foto: Thinkstock
14.04.2017.
u 09:55

Do vašeg datuma rođenja prevaranti mogu doći iako ga vi niste objavili.

Prema podacima ankete koju je provela kompanija YouGov, trećina odraslih Britanaca na svojim profilima na društvenim mrežama otkriva puno ime i prezime i datum rođenja.

To su dvije od tri ključne informacije koje prevaranti trebaju kako bi ukrali vaš identitet i stvorili vam velike probleme. Uz te podatke prevaranti mogu na vaše ime podići kredit, kreditne kartice kao i mobilne telefone.

Uz ime i prezime i datum rođenja, prevarantima je ključna i vaša adresa stanovanja, a upravo su ove informacije često dostupne na društvenim mrežama i njih mogu vidjeti svi ako ih ne zaštite.

Čak 48 posto mladih starih između 18 i 24 godine otkrivaju ove informacije, dok je postotak manji kod onih starih između 35 i 44 godine i iznosi 28 posto.

Do vašeg datuma rođenja prevaranti mogu doći iako ga vi niste objavili. Vaši prijatelji na društvenim mrežama mogu vam čestitati rođendan, što će vidjeti i drugi pa do te informacije nije teško doći.

Kada saznaju vaše ime i prezime te datum rođenja, nije teško pronaći vas u stvarnom svijetu i otkriti vašu adresu. Kada prikupe sve što trebaju, lako će doći do krivotvorenih dokumenata na kojima će se nalaziti vaše ime. Dokumente se može naručiti i preko interneta.

Kada otvore račun u banci na vaše ime, probat će presresti poštu u kojoj se nalaze kartice koje vam je poslala banka. 

– Slučajevi prijevare su u porastu, uz krađu identiteta predstavljaju veliki dio neovlaštene aktivnosti. Sve više odraslih osoba u Velikoj Britaniji koristi društvene mreže, pogotovo na mobilnim uređajima, i veliki dio njih dijeli svoje osobne informacije na tim platformama – kazao je John Marsden, voditelj agencije za osobne podatke i prijevare.

>> Tvrtke se brinu zbog krađe podataka na mobitelima

>> Prijavio prijevaru, no i dalje plaća tuđe račune

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije