Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISTAN IZUM

Ovaj robot za manje od devet minuta može sastaviti stolicu

Robot sastavlja IKEA-inu stolicu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
20.04.2018.
u 07:47

Stručnjaci će nastaviti raditi na unapređenju robotovih sposobnosti,

Muka vam je od nerazumljivih uputa za sastavljanje namještaja i ne znate što ćete s gomilom vijaka i dasaka? Stiže pomoć u vidu novog robota koji može sastaviti Ikeinu stolicu za nekoliko minuta. 

Robota su razvili znanstvenici sa singapurskog tehnološkog fakulteta Nanyanga. Drvenu Ikeinu stolicu može sastaviti za osam minuta i 55 sekundi. 

Robot je zapravo uređaj s dvije mehaničke ruke opremljene hvataljkama. Proces počinje trodimenzionalnim fotografiranjem rasprostrtih dijelova na podu, što bi trebalo imitirati nered koji nastane otvaranjem zapakiranog komada namještaja. 

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Svaka robotova ruka ima sličan raspon pokreta kao i ljudska, a senzori postavljeni na zglobove nadziru s kolikom silom mehanički prsti uzimaju sitne i krupnije dijelove i stručno ih spajaju. 

"Robotu je sastavljanje Ikeine stolice s takvom preciznošću kompleksnije nego što izgleda", rekao je profesor Pham Quang Cuong, jedan od singapurskih znanstvenika koji su radili na razvoju robota.

Stručnjaci će nastaviti raditi na unapređenju robotovih sposobnosti, ali oni koji očekuju veliku pomoć u sastavljanju namještaja možda će još neko vrijeme biti razočarani - robot će do daljnjeg moći sklopiti samo skromnu Ikeinu stolicu.

Ključne riječi

Komentara 2

DE
deda1234
08:38 20.04.2018.

Ja je sastavim za 5 min i puno sam jeftiniji

DU
Deleted user
10:10 20.04.2018.

Cilj je da svijetom upravljaju roboti koji sve rade i sastavljaju, pa tako i stolice. A ljudi je onda sve manje, pa se pitam tko će sjediti na svim tim stolicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije