Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVAZIVNA VRSTA

Ova se vrsta sama klonira i stvara probleme u prirodi, no mogla bi nam i pomoći

Foto: screenshot/youtube
07.02.2018.
u 10:27

Zanimljivo je i kako ova vrsta živi u različitim slatkovodnim staništima s različitim temperaturama i salinitetima

Priča o mramornom raku u Europi dosta je bizarna i više zvuči kao loš scenarij filma budući da se radi o mutiranoj životinji koja se samoklonira te se nezaustavljivo širi Europom, ali i Afrikom.

Kako piše magazin Science, neuobičajena evolucija ove invazivne vrste raka dogodila se oko 1995. godine u akvariju u Njemačkoj. Ovu priču potvrđuje analiza genoma rakova, a analiza može pomoći i kod objašnjenja kako se životinja kasnije proširila i prilagodila novim okruženjima.

Mramorni rak jedina je vrsta rakovica s mogućnošću aseksualne reprodukcije. Mutacijom su sve jedinke postale ženke i svaka od njih mogu reproducirati svoje kopije. Neki smatraju da je ova vrsta nastala prilikom parenja dvije jedinke uvezene s Floride. 

- One jedu sve - trulo lišće, puževe, male ribe i insekte - kazao je Frank Lyko, molekularni genetičar u njemačkom centru za istraživanja tumora u Heidelbergu.

Gerhard Scholtz, evolucijski biolog iz Berlina, dodaje kako je ovaj rak ozbiljan štetnik, a on je i pratio njegovo širenje diljem svijeta.

Primjena u medicini

Lyko se prije pet godina zainteresirao za ovu vrstu raka jer smatra da bi novorazvijena aseksualna priroda mogla objasniti kako normalne stanice postanu kancerogene i počinju se same klonirati. Lyko želi proučiti genome mramornog raka kako bi otkrio osnovne mehanizme podložne epigenetici - vezanje molekula DNA koje može potaknuti rast tumora i pomoći širenju raka.

Neki znanstvenici vjeruju i da znaju kako je točno nastala ova vrsta. Smatraju da su se u akvariju našla dva raka iz različitih područja u svijetu te da je jedna vrsta imala abnormalno jajašce ili spermu koja je zadržala dvije kopije svojih kromosoma umjesto uobičajenog pojedinačnog seta koji je u takvim stanicama.

Scholtz se ne slaže da je ova vrsta nastala u zatočeništvo, no DNK analiza rakova diljem Europe i Afrike, kaže on, pokazuje da su ti svi rakovi klonovi - s istim genomima diljem svijeta.

Zanimljivo je i kako ova vrsta živi u različitim slatkovodnim staništima s različitim temperaturama, salinitetima i kiselosti. Klonovi bi u ovom slučaju trebali biti u nepovoljnom položaju jer im nedostaje genetska varijacija kako bi se prilagodili novim situacijama, piše Science.

Pogledajte i galeriju: Ovo je 6 najmisterioznijih fenomena koje niti znanstvenici ne mogu objasniti

1/6

Komentara 4

RA
Rafael5555
10:56 07.02.2018.

Hdz treba klonirat za oporavak Hrvatske..🍷

DU
Deleted user
10:50 07.02.2018.

Epigenetika je strašno zanimljiva stvar ali u našem slučaju tj. zbog naše okoline i ponašanja nema nam spasa , mislim na nas Hrvate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije