Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronalazak

Otkriveni ostaci kineskih radnika iz 19. st. kod drevne piramide u Peruu

Foto: Reuters
25.08.2017.
u 12:56

ijela, za koja se vjeruje da pripadaju radnicima dovedenima u Peru kako bi zamijenili robove, pronađena su zakopana kod piramide od opeke koju je prvi koristio drevni narod Ichma

Arheolozi koji istražuju peruansku prošlost nedavno su iskopali posmrtne ostatke 16 kineskih radnika koji su bili podvrgnuti teškom radu u toj zemlji prije više od stotinu godina.

Tijela, za koja se vjeruje da pripadaju radnicima dovedenima u Peru kako bi zamijenili robove, pronađena su zakopana kod piramide od opeke koju je prvi koristio drevni narod Ichma, izjavila je u četvrtak Roxana Gomez, arheologinja koja vodi iskopavanja na toj lokaciji.

Peru je bio jedna od najvećih destinacija za kinesku radnu snagu u Latinskoj Americi u 19. stoljeću, tržištu koje je bujalo nakon što je u zemlji ukinuto ropstvo 1854. 

Kinezi pronađeni kod piramide Bellavista u Limi pokopani su ne prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i vjerojatno su bili berači pamuka na obližnjoj plantaži gdje su radili u "vrlo teškim" uvjetima, rekla je Gomez.

Kao mogući prikaz toga kako su se Kinezi postepeno uzdizali iz teškog siromaštva u Peruu, prvih 11 tijela je omotano u platno i postavljeno na tlo, dok je posljednjih pet odjeveno u plavo-zelene odore i pokopani su u drvenim ljesovima, kazala je Gomez.

"U jednom kineskom lijesu pronađena je lula za opijum i mala keramička posuda", dodala je ona.

Kineskim radnicima nije bilo dopušteno pokapanje na katoličkim grobljima u Limi, tako da su morali improvizirati, navodi peruansko ministarstvo kulture.

Posmrtni ostaci kineskih radnika ranije su pronađeni u Limi u drugim piramidama od opeke poznatim pod nazivom "huacas". Huacas su korišteni kao administrativna i vjerska središta u drevnom Peruu i tamo su se često pokapali pripadnici elite s predmetima od zlata i keramikom.

Po riječima Gomez, takva mjesta povezivala su se sa svetošću i možda su ih zato Kinezi izabrali za pokapanje radnika. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije