Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno otkriće

Otkriveni gravitacijski valovi mogli bi nas konačno dovesti i do otkrivanja tajne nastanka svemira

gravitacijski valovi
11.02.2016.
u 17:04

Riječ je o iznimno važnom dostignuću jer će potvrditi opću teoriju relativnosti. Ona predviđa kako trebaju postojati gravitacijski valovi koji bi onda i u praksi potvrdili točnost teorije, kaže dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković

Objavljeno je kako su nakon duljeg nastojanja detektirani gravitacijski valovi. Rezultat je to 40-godišnjeg nastojanja koje je u listopadu prošle godine konačno urodilo plodom. Ova potvrda njihova postojanja dokazuje kako je točna i opća teorija relativnosti Alberta Einsteina te predstavlja ključno otkriće u znanosti, pogotovo u novije vrijeme gdje se smješta uz bok Higgsovu bozonu.

– Riječ je o iznimno važnom dostignuću jer će potvrditi opću teoriju relativnosti. Ona predviđa kako trebaju postojati gravitacijski valovi koji bi onda i u praksi potvrdili točnost teorije – kaže dr. sc. Vibor Jelić s Instituta Ruđer Bošković. Postojanje gravitacijskih valova potvrđeno je sustavom Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO).

– Eksperiment sa sustavom LIGO radi na vrlo jednostavnom principu. Laserski snop razdvaja se u dvije zrake, one se odbijaju od zrcala i međusobno interferiraju, tj. prilagođene su tako da se međusobno ponište. Ako bilo što pomakne zrcala, uključujući i gravitacijske valove, neće više biti u antifazi i detektirat ćemo signal svjetlosti. Kako ti pomaci mogu biti prouzročeni i nekim vanjskim čimbenikom, stoga u takvim zaključcima valja biti oprezan. Zato se sustav LIGO sastoji od dva detektora koji se nalaze u Americi da se eventualno detektirani signal potvrdi, odnosno “poklopi” na oba detektora, objašnjava dr. Jelić ističući kako se sustav stalno kontrolira kako ne bi došlo do pogreške u detekciji. Tako nešto dogodilo se prije dvije godine s eksperimentom BICEP2 koji je objavio dokaz za postojanje gravitacijskih vala, no već mjesec dana poslije ispostavilo se kako je zapravo bila riječ o signalu koji je prouzročen zračenjem prašine u našoj galaksiji. Gravitacijski valovi indirektno su detektirani još 70-tih godina, za što su dvojica fizičara 1993. dobila i Nobelovu nagradu. Otkrili su postojanje dvojnog pulsara, tj sustava u kojem dvije neutronske zvijezde kruže jedna oko druge. Udaljenost između te dvije neutronske zvijezde  smanjivala se, što je značilo oslobađanje energije u obliku gravitacijskih valova. Sada smo došli do fundamentalnog otkrića koje će dati čvrsti dokaz. U znanosti nijedna teorija ne vrijedi dok se eksperimentalno i ne dokaže – objašnjava znanstvenik s IRB-a. Prema dr. Jeliću, dokazivanje postojanja gravitacijskih valova moglo bi nas dovesti korak bliže do konačnog odgovora o postanku svemira.

– Do sada, naša su se saznanja odnosila na razdoblje do 300.000 godina nakon Velikog praska, ništa prije toga nije se moglo detektirati. Sada bismo bili u mogućnosti detektirati gravitacijske valove i prije tog vremena, što bi nas moglo odvesti i u vrijeme nastanka svemira, objašnjava dr. Jelić. Današnja znanost ovo otkriće stavlja rame uz rame s dokazivanjem postojanja Higgsova bozona. S dokazom postojanja gravitacijskih valova dokazuje se i Einsteinova tvrdnja kako pojam prostor-vrijeme nije praznina već je četverodimenzionalna “tkanina” koja se može rastezati ako kroz nju prolaze objekti. Upravo se zbog takvih distorzija tijela u svemiru i privlače, kaže Einsteinova teorija. Valovi će nastati i prilikom sudara dvaju crnih rupa, eksplozija supernova, pa bismo gravitacijskim valovima dobili novi uvid zašto u svemiru ima takvih događaja.

Komentara 25

BO
boris
11:26 12.02.2016.

Pa što vam je kriv novinar? Treba dobro pročitati Einsteina a i novinara. Einsteinova teorija doista predviđa postojanje gravitacijskih valova. Novinar nije tvrdio da je za postojanje tih valova nužno da svemir bude prazan. Suprotno - novinar je napisao: "dokazuje se i Einsteinova tvrdnja kako pojam prostor-vrijeme nije praznina već je četverodimenzionalna ... itd” . Neka se novinar sam brani ako mu je to važno, ali za komentiranje članaka o teoriji relativnosti treba mnogo više znanja

DU
Deleted user
02:25 14.02.2016.

Einstein je uvelike precijenjen znanstvenik cija je specijalnost vise bila konsolidacija radova drugih znanstvenika (kojima ne bi dao kredit za njihov rad) pa cak vjerojatno i direktno plagiranje, nego nekakva velika otkrica. Mit o Einsteinu stvorili su Zidovski mediji (tada uglavnom novine) kao arhetipa "Zidovskog genija" i dokaz o njihovoj intelektualnoj superiornosti. Istina je medjutim malo drukcija od tih floskula. Nas "genij" je zapravo malo toga otkrio a mnogo prepisao jer su podrucja njegovog rada puno prije njega pomno istrazili drugi naucnici. Specificno: - Fotoelektricki efekt (zo ovo je dobio Nobela, a zapravo bazirano na radu Wilhelma Wiena i narocito Maxa Plancka) - Brownovo gibanje (dobio nagradu, a zapravo objasnjeno vec u kinetickoj teoriji materije od Americkanca Josiaha Gibbsa i Austrijanca Ludwiga Boltzmanna) - Specijalna teorija relativnosti - brzina svijetlosti je konstanta (najveci dio posla vec su obavili mnogo godina prije pocevsi od Skota Jamesa Maxwella, preko Amerikanaca Michaelsona i Morleya, do Holandjanina Lorentza te Francuza Poincarea), dok je ekvivalencija mase i energije (tu su temelje postavili Lorenz, Poancare` i Irac FitzGerald a Einsteinov rad je vjerojatno plagijat od Austrijanca Friedricha Hassenhorla) - Opca teorija relativnosti (tu je ideja bila Einsteinova, ali najveci dio posla obavio mu je Nijemac - matematicar David Hilbert, jer on za to nije bio sposoban) Svi ovi znanstvenici su prosjecnom covjeku gotovo nepoznati i zaboravljeni, ali spomenite Einsteina i svi odmah misle "genij". Velicanje Einsteina kao nekakvog velikog genija nastavlja se danas sa ovim bespotrebnim i skupim istrazivanjem oko gravitacijskih valova koje je navodno "predvidio" Einstein. Medjutim - postavlja se pitanje je kakva je dobrobit od takvog otkrica ...da dva tijela kada se sudare brzinom bliskoj svijetlosti emitiraju "gravitacijske valove"? Vjerojatno nikakva, nego samo jos jedna prilika da se velica ovog "geija" koji to nije i da nekakvi profesori sagrade karijeru.

BB
bravar.bojan
18:42 11.02.2016.

Bez gravitacijskih sila ne bi bilo života na zemlji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije