Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FASCINANTNO

Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

svemir
Foto: ilustracija
26.02.2015.
u 15:59

Crna rupa je toliko velika da dovodi u pitanje postojeću općeprihvaćenu hipotezu o brzini njihova rasta

Otkrivena je ogromna crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca za koju astronomi kažu da je nastala oko 900 milijuna godina nakon Velikog praska.

- Na temelju prijašnjih istraživanja ovo je najveća otkrivena crna rupa iz tog razdoblja - rekao je Fuyan Bian s Australskog nacionalnog sveučilišta za Reuters.

Crna rupa je toliko velika da dovodi u pitanje postojeću općeprihvaćenu hipotezu o brzini njihova rasta jer mnogi znanstvenici vjeruju kako je ta brzina ograničena. Ovu crnu rupu otkrio je tim globalnih znanstvenika predvođenih Xue-Bingom Wuom s Pekinškog sveučilišta.

- Naše otkriće ozbiljno dovodi u pitanje teorije o rastu crnih rupa u ranim danima svemira - rekao je Wu.

>> Supermasivna crna rupa eruptirala prije 2 milijuna godina

>> U 2012. otkrivene najmasivnija crna rupa i najudaljenija galaksija

Komentara 3

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
21:41 26.02.2015.

...provjerite si originalnu vijest ljudi. 12 MILIJARDI, ne 12 milijuna. I nije veća od sunca nego MASIVNIJA. Crne rupe nisu dimenzijama velike, nego izrazito masivne. Vidimo ju sa tolike udaljenosti jer tvar pri sukljanju u njeno grotlo razvija nezamislive temperaturere pa cijelo područje blješti zračenjem poput cijele galaksije. Malo pažnje(ili osnovnog znanja stranog jezika) pri kopiranju vijesti nebi škodilo.

Avatar ivo587
ivo587
23:07 27.02.2015.

veliki prasak, da ko vjeruje u njihove glupe teorije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije