Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIZARNO OTKRIĆE

Otkriven je čudan komet iz drugog sunčevog sustava

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
13.09.2019.
u 10:28

Amaterski astronom Gennady Borisov, otkrio je tek drugi zabilježeni komet iz stranog sunčevog sustava. Njegovo otkriće se odmah proširilo među astronomima diljem svijeta.

Ukrajinski amaterski astronom, Gennady Borisov, rano u jutro 30. kolovoza je uočio komet koji je nazvan C/2019 Q4. Za komet je kasnije utvrđeno da putuje prebrzo da uđe u orbitu oko sunca i vrlo je vjerojatno izvan našeg sunčanog sustava prenosi National Geographic.

Ovo otkriće je iznimno važno zato što je ovo tek drugi objekt ikad opažen koji potječe izvan našeg sunčevog sustava. Prvi je bio meteor 'Oumuamua otkriven 2017. Za razliku od  C/2019 Q4 'Oumuamua je otkriven tek kad je bio na izlasku iz sunčevog sustava i bio je puno mračniji tako da ga je bilo puno teže istraživati. C/2019 Q4 će biti najbliže suncu oko 7. prosinca, a najbliže zemlji 29. prosinca. 

-Ovo je prvi vrlo aktivan objekt koji je opažen da dolazi od neke druge zvijezde-  rekla je Michele Bannister, istraživačica na sveučilištu u Belfastu. Bannister također dodaje da zbog kometove pozicije na nebu i pozicije u odnosu na sunce nije moguće detaljno promatrati do idućeg mjeseca.

- Ovaj objekt bit će vidljiv skoro godinu dana- rekao je Matthew Holman, upravitelj centra za manje planete međunarodne astronomske unije koja je potvrdila kometovu putanju. - Ovo nam omogućuje da vidimo mali dio nekog drugog sunčevog sustava, doduše ne znamo iz kojeg- dodaje.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Borisov je otkrio ovaj komet tako da je uperio teleskop sjeveroistočno nisko na horizontu. Astronomi tradicionalno izbjegavaju gledati jako svjetle djelove neba zato što se ne mogu dobro razaznati detalji i jako svjetlo može oštetiti neke teleskope. 

Borisovovljevo otkriće se odmah proširilo među astronomima i Quanzhi Ye sa sveučilišta u Marylandu, koji je saznao za postojanje ovog kometa u nedjelju, nakon što je jedan njegov kolega komentirao da ima čudnu putanju kroz svemir izračunao je da kometova putanja nije eliptična

Putanja kometa C/2019 Q4  je u obluku luka i takva putanja, kaže Ye, može nastati samo ako je došao u blizinu nekog masivnog svemirskog tijela, poput planeta, ali astronomi nisu sigurni gdje bi taj planet mogao biti. 

'Oumuamua, prvi strani objekt ikad zabilježen u sunčevom sustavu, iako kasno otkriven nam je dao neka važna otkrića. Znamo da je bio izduženog oblika. Bio je dugačak 179 metara i širok 39 metara. Nakon što je prošao pored sunca rane 2018. 'Oumuamua je naglo ubrzao pa se zbog toga pretpostavlja da se sastoji od poroznog leda i da je zbog njegove male mase sunčeva svjetlost bila dovoljna da ga ubrza. 

'Oumuamua je ostavio mnogana koja možda dobijemo odgovore istraživanjem C/2019 Q4.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Juki
Juki
11:43 13.09.2019.

Ovo je najbolji primjer kako naš Mihovil loše koristi Google prevoditelj i za to prima plaću. Katastrofa od članka. 4 osnovne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije