Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi uspjeh

U Genosu otkrili put kojim će se umanjiti rizik od ateroskleroze

Genos
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
15.01.2019.
u 21:19

Gordan Lauc: Otvorila se mogućnost za razvoj novih lijekova protiv krvožilnih bolesti

Najnovije otkriće hrvatskih znanstvenika iz Genosa otvara mogućnosti za razvoj novih lijekova protiv krvožilnih bolesti. Otkrili su da nepravilna glikolizacija lipoproteina pridonosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, odnosno identificiran je čimbenik koji onemogućava normalan metabolizam kolesterola i pridonosi nastanku aterosklerotskih naslaga. Genosovi su znanstvenici svoje istraživanje provodili u suradnji s Institutom za opću patologiju i patofiziologiju u Moskvi i Nacionalnim institutom za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) u Parizu, a rezultati su u ponedjeljak objavljeni u međunarodnom znanstvenom časopisu BBA Molecular and Cell Biology of Lipids.

– Ono što ovaj rezultat čini posebnim jest da smo proveli funkcionalne studije koje su pokazale da glikani nisu samo biomarkeri, nego i funkcionalni efektori koji pridonose razvoju ateroskleroze. To znači da promjenom glikana možemo umanjiti rizik od bolesti, što daje dodatnu važnost našem GlycanAge testu – kazao je prof. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa, vodećeg laboratorija u svijetu za visokoprotočnu analizu glikana.

– Genos gotovo na tjednoj bazi objavljuje znanstvene radove u kojima pokazuje potencijal glikana kao biomarkera u različitim bolestima. Primjerice, prošle godine objavili smo 30 takvih radova u međunarodnim časopisima, naveo je prof. Lauc.

Određivanjem glikanskog indeksa starosti analizom glikanskih struktura proteina u Genosu je moguće procijeniti biološku dob i usporediti je s kronološkom, čime se dobiva uvid u opće zdravstveno stanje osobe. Inače, krvožilne su bolesti vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, što govori o važnosti ovog otkrića u sprečavanju tih bolesti.

Video - Izračunajte svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije