Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno zagrijavanje

Otapanje ledenjaka prijeti čovječanstvu bez da smo toga svjesni

Stalne promjene: Klima utječe na podizanje razine mora zbog topljenja ledenjaka
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/3
19.01.2019.
u 22:32

Istraživanje koje pokriva područe Amerike govori da napredak tehnologije neumitno prijeti trenutnom načinu života ljudi.

Globalno zatopljenje česta je tema u medijima ili znanstvenoj zajednici. Tim pojmom pokušava se utjecati i na političke odluke vrhovnika najmoćnijih zemalja, ali najrecentnije odluke u visokoj politici idu baš u suprotnom smjeru od onog za koji se zalažu "zeleni".

Upravo dužnosnici visokih politika Kine, Brazila i Sjedinjenih Država predvode listu negativaca, a iz ove potonje dolazi jedna negativna vijest o posljedicama ljudskog tehnološkog napretka.

Najnovije istraživanje Sveučilišta u Washingtonu donosi otkrića da se ledenjaci na zapadnom dijelu Sjeverne Amerike, ne uključujući Aljasku, tope brzinom četiri puta većom nego li u prethodnim razdobljima, a sve kao posljedica dugoročnog globalnog zatopljenja.

Povlačenje i topljenje ledenjaka nije identično u SAD-u i Kanadi, tako su Kaskadne planine u sjeverozapadnom dijelu SAD-a primjer pošteđenog područja ovog negativnog trenda.

- Gubici koje smo očekivali smanjili su se zahvaljujući novome snijeg - govori David Shean, koautor na Sveučilištu u Washingtonu, dodajući da možda i nećemo biti toliko sretni što idemo naprijed.

Mlazne struje odnosno vrlo jaki vjetrovi koji se rasprostiru nekoliko tisuća kilometara u duljinu i svega nekoliko stotina kilometara u širinu promijenile su svoj tok pa tako uzrokuju više snijega na sjeverozapadnom dijelu SAD-a i manje na jugozapadnom dijelu Kanade govori istraživanje objavljeno u Geofizičkom istraživačkom listu unutar Američke geofizičke unije. Takve promjene u sjevernoj hemisferi direktno su povezane s globalnim zatopljenjem.

To upozorenje za čovječanstvo, koje svakodnevno izgara nevjerojatne količine fosilnih goriva, teško će usporiti i pokušaji smanjivanja izgaranja tih opasnih plinova.

Smanjenjem ledenjaka smanjit će se i količina dostupne pitke vode za riječne sisteme u vremenu kada su kišna razdoblja na minimumu. Neki dijelovi svijeta mogli bi doživjeti katastrofu.

Probleme bi imale i ribe jer bi se promijenila i temperatura vode. Naslage koje dolaze s otapajućim ledenjacima mogle bi padati na dno riječnog korita što bi u kišnim vremenima izazivalo češća prelijevanja i poplave rijeka.

Autori su do ovih zaključaka došli komparativnom analizom satelitskih snimaka ledenjaka između 2000. i 2009. te između 2009. i 2018. godine. Drugi istraživači pokušavaju doći do špijunskih zračnih snimki iz 1950. i 1960. godina tako da dođu do još dugoročnijih rezultata, govori Shean. 

Na poznatoj plaži otvorila se još jedna ogromna rupa

 

 

 

Komentara 2

BO
boban59
10:18 20.01.2019.

Bili naši tamo, smetalo za promet pa ga odgurali...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:11 19.01.2019.

Bio sam nedavno na Columbia ledenjaku, najvecem u Sj. Americi. Ina znak da je 1950 i neke bio pored same ceste, a sad se mora pjesaciti 3 km do leda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije