Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

Postani kapetan, preuzmi flotu i osvoji galaksiju Gemini!

Starpoint Gemini Warlords
Foto: Starpoint Gemini Warlords
1/15
11.06.2017.
u 19:21

Hrvatska svemirska igra inspirirana Star Trekom dobila je novo izdanje i omogućila igračima uživljavanje u ulogu vojnog vođe ili diplomata

Ulazim u Cibonin toranj i odmah se suočavam s osiguranjem koje djeluje pomalo nervozno. Tu svaki dan vlada novinarska opsada zbog burne situacije s Agrokorom. No, Večernjakova ekipa ovog puta nije došla zbog Ante Ramljaka, na vidno olakšanje osoblja u prizemlju, nego galaksije Gemini koja se stvara na 5. katu Tornja. Tu je dom domaćeg studija za izradu video igara LGM Games, odnosno tvrtke Intercorona.

Njihova popularna svemirska igra visoke produkcije Starpoint Gemini doživjela je krajem svibnja svoje 3. i dosad najzahtjevnije izdanje - Warlords. A Večernji list je dobio priliku uživo isprobati kako je to postati kapetan svemirskog broda i naći se u slojevitoj vojno-diplomatskoj priči. 

Riječ je o spoju žanrova pa je nekako najpreciznije igru svrstati kao taktička simulacija i 4X strategija. Možete i skupljati resurse, graditi brodove, stvarati flote i slati ih u misije, a i uživjeti se u radnju, preuzeti zapovjedništvo i aktivno voditi akcije. 

Iako većina igrača izabira biti "bad guy" i krenuti u akciju osvajanja svemira, ova igra bi mogla biti i odlična simulacija i vježbalište za sve koji traže karijeru u - diplomaciji. 

- Ako ideš igrati po priči, pripadnik si grupe Solari Concord, a to su izbjeglice iz Zemaljskog sustava. Naseljeni planeti u Gemini svijetu 

vas ne vole jer vas sumnjiče da želite stvarati novo Carstva koje je poteklo sa Zemlje. Ako ideš čim prije izgraditi vojsku i biti agresivan, svi će se ostali udružiti protiv tebe. Možeš izabrati diplomatski put.

Tada ti je teže na početku, ali možeš lakše djelovati i kasnije ti je lakše jer si u boljoj poziciji kad stvoriš saveze, a nisi bio napadan jer nisi gradio flote - upućuje nas u Gemini svijet Mario Mihoković, direktor LGM Gamesa, koji je s braćom Tomislavom i Danijelom od ureda u kombiju stvorio uglednu gaming tvrtku i lani uselio u veliki ured kod Cibone. 

Igru započinjem kreiranjem svog lika. Warlords igra samo jedan igrač i nije umrežen s drugim online igračima, nego je cijela priča razvijena u bogatoj simulaciji s cijelim nizom mogućih raspleta. Dizajn i raznolikost brodova su fantastični. Također, igrači će dobiti mogućnost mijenjanja izgleda svojih brodova u legendarne dizajne poznatih bodova iz Star Trek i Star Wars svijeta!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Kao početniku najzabavniji dio mi je bio upravljati brodom (iako za ovo treba i malo treniranja) kroz svemir i pucati na druge brodove, iako nisam siguran je l' se radilo o prijateljskim ili neprijateljskim jedinicama...

Za razliku od klasičnih strategija ovdje osim što šaljete flotu u borbu, možete i aktivno preuzeti akciju. Sve brodove možete koordinirati, ali i sami se boriti. Ili, pak, velikim brodovima možete zadati naredbe, a manjim brodom otići u svoju tajnu misiju...

Nova je stvar što Warlords igra omogućuje igraču upravljanje i globalnim resursima. To se ostvaruje diplomacijom, odnosno sklapanjem trgovinskih ugovora. A brodove se može graditi vlastitim ili državnim novcem. Onaj tko skupi bogate resurse i veliku flotu dobiva pristup ultimativnom svemirskom oružju - golemom moćnom brodu Proxima.

Foto: Starpoint Gemini

Reakcije igrača su zasad jako dobre:

- Dio igrača ne skuži odmah da mogu prijeći u direktni način upravljanja. To im ne možemo odmah u startu igranja dati jer se nove igrači neće snaći. Ali, onda dožive wow efekt kada otkriju. Ocjene su odlične, prosjek je 8/10, a reakcije igrača su još bolje. Zanimljivo je da su nama ocjene nakon objave počele rasti dok je uobičajeno da počnu padati kada se masa ljudi koji su non-core fanovi počne uključivati u igru. Sada 

imamo ukupno oko 45.000 igrača Warlordsa, a igru na wishlisti ima oko 150.000 ljudi. Za sada smo relativno zadovoljni a najave su i puno bolje za dalje - otkriva nam Mihoković. 

Prošla igra Starpoint Gemini 2 se začudo bolje prodavala u Iraku, nego u Hrvatskoj (vjerojatno zbog američkih vojnika), a ovaj put je na treće mjesto po prodaji izbila - Kina. 

- To je zanimljivo jer nismo imali nikakve promocije u Kini. To nas je potaknulo da krenemo u hitnu izradu kineske lokalizacije. Sada su u izradi dodatne lokalizacije na kineski, japanski, ruski, a moguće su i na francuski i portugalski...

Posjetili smo LGM Games tim tik prije 'launcha' igre pa je uzbuđenje i napetost u timu bila na vrhuncu. Danima uoči završetka igre cijeli tim malo spava, ali svi su puni entuzijazma jer bave se onime što vole. A još imaju napretka za širenje...

- S obzirom na to da se u Tornju prazne katovi pomalo imat ćemo mjesta. Ovo je bio jedini preostali kat kad smo mi dolazili. Prvo smo uzeli pola pa cijeli 5. kat. A kako izgleda uskoro možemo na 4. pa i na 6. - kaže Mihoković u šali. 

No, ističe da nije im nužno veliko pojačanje u broju jer se sadašnji tim jako dobro uigrao pa uskoro kreću raditi na više projekata paralelno. 

Oni su dio vrlo pozitivne priče razvoja video igara u Hrvatskoj koji svake godine strelovito raste. Domaći studiji se međusobno pomažu, a počinju raditi i zajedno na većim projektima poput Croteama i Gamepiresa

Mihoković i njegov tim vole svoje nezavisni status pa su lani odbijali i ponude za prodajom studija, a upravo je igra Warlords bila posebna nezavisna misija jer su dopustili igračima da usmjere igru svojim prijedlozima. 

- Koncept Warlordsa zapravo i nismo mi smislili, nego igrači. Mnogi su htjeli imati veći utjecaj na događanja u igri. A nitko ne spaja tako žanrove, a nećemo ni mi više jer uzima previše vremena složiti mehaniku, kaže Mihoković.

Ova igra idealna je za sve ljubitelje SF žanra, posebno onih koji vole svemirske brodove. Krenimo u potragu za Proximom...

Starpoint Gemini Warlords uzbudljiva je igra vrhunske produkcije. Imate mogućnost zapovijedati cijelim nizom impresivnih svemirskih brodova.

Za nove igrače preporučujem prvo uvježbavanje upravljanja brodom i praćenja misija. Možete birati između vojne i agresivne taktike ili djelovati diplomatskim putem pa sporijim tempom jačati utjecaj...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije