Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIJA

Osmišljena metoda analiza krvi koja otkriva kada ćete umrijeti: Točnost čak 83 posto

DNK analiza
Thinkstock
21.08.2019.
u 11:27

Znanstvenici iz Max Planck Instituta analizirali su krv 44,196 odraslih osoba starih između 18 i 109 godine

Znanstvenici su razvili metodu analize krvi koja može predvidjeti vaše šanse za umiranjem u narednih 10 godina. Istraživači tvrde kako se pokazalo da test ima nevjerojatnih 83 posto točnosti i mogla bi biti korištena da upozori ljude da nemaju još toliko za živjeti što bi ih moglo potaknuti da žive zdravijim načinim života, piše Metro. 

Metoda mjeri razine 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na mogući rizik od smrti. Njih se može povezati od imuniteta i kontrole glukoze u krvi pa sve do masnoće u krivi i upale. Znanstvenici u Njemačkoj testirali su desetke tisuća ljudi navedenom metodom analize krvi i pokazalo se kako može dati analizu nečijeg trenutnog zdravlja i fizičke slabosti. 

Oni se nadaju kako bi nova metoda analize krvi mogla biti jednog dana korištena u liječenju pacijenta. Stručnjaci su ustvrdili kako je objavljena studija uzbudljiv korak naprijed, no smatraju kako je potrebno značajno više istraživanja prije nego se može početi koristiti u stvarnom životu. 

Liječnici su uglavnom u stanju reći može li osoba umrijeti u nekom trenutku iduće godine temeljem krvnog tlaka i razina kolesterola. Međutim, nigdje nije bilo način da se točno predvidi rizik od smrti u periodu od narednih deset godina. 

Znanstvenici iz Max Planck Instituta analizirali su krv 44,196 odraslih osoba starih između 18 i 109 godine. Svi sudionici su europskog porijekla i sudjelovali su u drugim studijima. Istraživanje je proanaliziralo podataka koje se prikupljalo 16 godina, a tijekom te studije preminulo je 5512 sudionika. Tim je tada tražio biomarkere koji su bili viši kod onih koji su živjeli duže i koristili su ih kako bi predvidjeli rizik od smrti. 

Pokazalo se kako je njihova metoda analize krvi čak 10 posto točnija od drugih postojećih indikatora životnog vijeka. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar patkovic
patkovic
20:49 21.08.2019.

Stručnjaci su ustvrdili kako je objavljena studija uzbudljiv korak naprijed, no smatraju kako je potrebno značajno više istraživanja prije nego se može početi koristiti u stvarnom životu. koji god ovako govore 99% su šarlatani i prevaranti , slično našim "znanstvenicima"a" koji kupuju cvikere po 3000kn - to je samoreklamiranje i grebanje za lovu , svaki dan imamo takve slične proboje u liječenju raka a on i dalje ubija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije