Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CES

Osječke ‘goggle’ bi Amazon, Foxconn i Pentagon

CES Las Vegas
Foto: Reuters/PIXSELL
12.01.2019.
u 16:30

Festival gadgeta u Las Vegasu svake godine utire trendove tehno industrije.

CES – najveći svjetski sajam potrošačke elektronike koji se ovog tjedna održava u Las Vegasu ugostio je najveće tehno vladare svijeta, poput Samsunga, Applea, Huaweija, LG-a, Boscha, Audija.... Svi oni pokazali su svoje novitete bilo da su već na tržištu ili ih tek planiraju proizvoditi.

Uz svu silinu velikih koji svoju snagu pokazuju na najvećoj svjetskoj pozornici, mnoštvo je i onih malih ne no zato i manje inovativnih tvrtki koji u tom okruženju pokušavaju pokazati svoje inovacije i uvjeriti potencijalne investitore u isplativost ulaganja upravo u njihov proizvod. 


Videonaočale za dronove

Tako se ove godine na neprikosnovenom festivalu novih gadgeta uz bok svjetske elite našao i hrvatski proizvod – Orqa FPV, naočale za vožnju dronova. Osječki trojac, odnosno suvlasnici Orqe Ivan Jelušić, Srđan Kovačević i Vlatko Matijević, prezentirali su prednosti svojih naočala zainteresiranoj publici i pokušali se izdvojiti među tisuću startupa na izlagačkom štandu u Eureka Parku, dijelu CES-a rezerviranom isključivo za najbolje startupe svijeta.


Kako vijesti iz Las Vegasa kažu zadovoljni su interesom jer posjetili su ih i pokazali zanimanje upravo oni čija bi im investicija svakako dobrodošla. A radi se o predstavnicima Amazona, Foxconna ali i Pentagona budući da bi naočale mogla uvelike biti korištene upravo u vojnoj industriji. 
Orqa na CES-u predstavlja svoje FPV naočale (FPV goggles) nazvane FPV.One. Radi se o first-person-view VR naočalama namijenjene upravljanju dronovima.

Inače, valja podsjetiti put i izlagački štand na CES-u bili su glavna nagrada na natjecanja Idea Knockout u organizaciji Buga. A budući da smo bili u stručnom žiriju kao i pokrovitelji natjecanja djelomični smo i ‘krivci’ što su se Osječani našli u Las Vegasu uz ostale članove žirija koji nisu dvojili jesu li osječke goggle dostojan predstavnik. 


Tržište na kojem planiraju uspjeti vrijedno je 17 milijardi dolara, al kako tvrde u Orqa-i performanse koje će u proljeće i pokazati u dovršenom proizvodu za tržište bit će svjetski broj jedan jer ambicije su im velike. 
A radi se o FPV. One first-person-view (FPV) videonaočalama za upravljanje utrkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova. FPV je sljedeći veliki korak VR/AR evolucije koji Orqa tim naziva remote reality, a svoju primjenu mogu pronaći u telemedicini, autonomnim vozilima, državnoj sigurnosti, vojnim operacijama i sličnom. Performanse naočala koje imaju i odličan dizajn i lakše su od konkurencije za sve ljubitelje dronova dostupne su na njihovoj web stranici.

Hrvati tradicionalni izlagači

Kada se radi o CES-u s već tradicionalnog Bugova natjecanja tehno ideja Idea Knockouta među svjetske startupaše lansirani su mnogi poput, karlovačkog osnivača startupa CircuitMess Alberta Gajšaka sa svojim proizvodom – igraćom konzolom MAKERbuino koji je lani bio na CES-u. Godinu ranije 2017. izlagački štand zahvaljujući pobjedi na Idei KnockOut imala je ekipa Stemija, heksapodom robota namijenjenog edukaciji koji se također uspješno probija na tržište.

Bilo je tu još hrvatskih predstavnika poput Maje i Hrvoja Bujasa koji su predstavili inovativni proizvod Me.mum koji služi za otkrivanje najplodnijeg dana u žena. I nakon CES iskustva postali veliki zagovornici odlazaka i predstavljanju na CES-u. A da vrijedi biti na CES-u znaju i u Zipatu koji tradicionalno pohodi CES, a bavi se uslugama i proizvodima za pametan dom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije