Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za poluvodiče

Osam japanskih giganata osnovalo kompaniju za proizvodnju čipova

05.12.2022.
u 10:38

Ako Kina anektira Tajvan, pod njezinu kontrolu prešlo bi 30 posto svjetskih proizvodnih kapaciteta poluvodiča

Komentara 6

PR
Propitivač
11:00 05.12.2022.

Kolika ti radna snaga treba za proizvodnju čipova? Pa proizvodnja je potpuno robotizirana

Avatar nekakav
nekakav
10:58 05.12.2022.

80-ih su amerikanci uništili toshibinu proizvodnju čipova, jer im je postala prijetnja. japanci su amerima dali komplet dokumentaciju i prestali ulagati u ovo. ako postanu konkurencija amerima, čeka ih isti scenarij kojeg su spremili kinezima. korejci su se već pobunili,, jer zabrana suradnje sa kinezima znači polagano propadanje zbog gubitka prihoda. kina je najveći uvoznik čipova na svijetu. bez tih novaca nema razvoja, a zbog kineskih ulaganja u domaću proizvodnju, zbog sankcija, i japan, i tajvan, i koreja, i amerika, i europa, će dobiti konkurenta koji će imati svoju tehnologiju za sve. nije pitanje dal će kina stići zapad, nego kad će ga stići. ovim sankcijama je amerika kupila idućih 5 godina, a onda je jasno da se kinez približava. čitav zapad nema dovoljno sposobne radne snage da može raditi u proizvodnji čipova. sad se radi pritisak na asml, nizozemsku kompaniju, kojoj se zabranjuje izvoz strojeva u kinu, za proizvodnju čipova. bez milijardi od kineza asml neće imati novca za unapređenje strojeva, nove tehnologije. što znači stagnaciju, i čekanje kad će ih konkurencija dostići .a kad ih dostigne, kinezi, tko se može mjeriti ljudskim i financijskim potencijalom sa kinezima? ovo je zadnji pokušaj amerike da grubim netržišnim sredstvima s tržišta miče konkurente. kad amerika izgubi taj rat, a to je pitanje godina, ne ako, onda će biti zanimljivo. jer većinu američkih novotarija rade kinezi, sa us adresom.

Avatar Dars
Dars
11:46 05.12.2022.

Treba Rusiju i posebice vrlo potencijalno opasnu Kinu zauzdati i polako vraćati proizvodnju u Evropu i USA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?