Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDITE OPREZNI

Ostao bez milijun kuna: Kako je Splićanin prevaren za veliki iznos

?uvanje novaca u ?arapama
Goran Stanzl/PIXSELL
10.08.2022.
u 15:41

Napadači korisnika navode da potvrdi točnost telefonskog broja putem phishing poveznice kako bi ažurirao aplikaciju mobilnog bankarstva. Nakon unosa telefonskog broja korisnika se preusmjerava na lažnu stranicu za unos aktivacijskog koda.

Pojavila se nova računalna prijevara kojom je jedno trgovačko društvo oštečeno za iznos iznad milijun kuna, objavila je splitska polcija koja poziva na oprez.

“Zaprimljena je prijava oštećenog trgovačkog društva u Splitu u kojoj se navodi kako su od strane nepoznatog počinitelja s lažne elektroničke pošte dobili poruku s poveznicom za ažuriranje internet bankarstva, a dobivenim podacima počinitelju je omogućen pristup računu. Nakon toga izvršeno je više transakcija s računa društva. Trgovačko društvo je oštećeno za iznos iznad milijun kuna. U tijeku kriminalističko istraživanje”, javlja PU splitsko-dalmatinska.

Na takve i slične prevare već neko vrijeme upozorava i CERT, koji je istaknuo kako su na udaru korisnici hrvatskih banaka i m-bankinga. “Na jezično neispravnom hrvatskom jeziku korisnika se obavještava o novom ažuriranju zbog uvođenja eura kao službene valute Republike Hrvatske. Napadači korisnika navode da potvrdi točnost telefonskog broja putem phishing poveznice kako bi ažurirao aplikaciju mobilnog bankarstva. Nakon unosa telefonskog broja korisnika se preusmjerava na lažnu stranicu za unos aktivacijskog koda. Zatim se korisnika traži da prebaci svoju aplikaciju na novi uređaj – uređaj napadača, pri čemu zaprima aktivacijski kod koji unosi u formu i šalje napadaču. Na taj način, napadač dobiva pristup aplikaciji mobilnog bankarstva žrtve, kao i svim funkcionalnostima same aplikacije. Na posljednjem koraku, korisnika se obavještava da zbog ažuriranja sustava mobilna aplikacija neće biti u funkciji naredna 24 sata te da će novi aktivacijski kod za prijavu biti poslan na e-mail adresu”, navodi CERT.

Zbog sve učestalijih prevara ove vrste policija poziva građane na oprez. Detaljene upute o načinima i vrstama prevara možete pronaći na poveznici Internet prijevare.

Tamo možete pronaći detalje o nekima od najčešćih internetskih prevara;  

CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phishing – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Informirajte se. Varalice su sve domišljatije,a opreza nikada ne može biti previše. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije