Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOFISTICIRANI NAPADAČI

Prijete vam lažne Wi-Fi mreže, čitači kartica, USB virusi...

Izložena privatnost i sigurnost na putovanjima
Foto: Danijel Lijović
1/24
11.11.2019.
u 08:07

Ne ispuštajte uređaje iz vida na putovanju, a kibernetički stručnjaci preporučuju da obavezno zaštitite i beskontaktne kartice. "Ne možete ni zamisliti sve načine na koje vas mogu napasti", kaže Marco Preuss iz kompanije Kaspersky

Svima koji vole putovanja poznata je ona žurba kad se u posljednji tren trebate spremiti. Neki paničare, neki su smireni, ali svi imaju puno stvari za promisliti - jesu li sve spakirali, gdje su stavljeni dokumenti, novac i sve druge potrepštine. Jednom kada konačno krenete na put, većina se putnika može opustiti i fokusirati na detalje puta, što vas sve čeka na odredištu, što ćete sve posjetiti, koga vidjeti... 

No, malo tko u tim trenucima razmišlja o džeparima, lopovima ili - hakerima. Ali, upravo ste na putovanju ranjiviji za potencijalne napade lopova koji vam žele ukrasti novac, vaše vrijednosti ili potencijalno još gore - upasti u vašu digitalnu komunikaciju, mailove, mobitel, laptop! 

Foto: Danijel Lijović

Na putovanju ste u novom okruženju, često s manjom zaštitim od digitalnih ranjivosti i time ste još izloženiji. Danas svi stalno 'visimo' na mobitelima, a to se na putovanjima zna i produbiti pa često jedva čekamo spojiti se na internet u stranoj zemlji. Za mnoge će to značiti da će jedva dočekati naći neku otvorenu besplatnu wireless mrežu. Jer, tko ima dovoljno data prometa na mobitelu za sve slike i videa koje želite podijeliti s obitelji i prijateljima, zar ne?

No, korištenje nepoznatih wireless mreža predstavlja i određeni rizik, pogotovo na mjestima s velikim protokom putnika kao što su aerodromi i kolodvori. Hakeri mogu postaviti svoju wireless mrežu s imenom gotovo identičnim pravoj javnoj mreži - recimo imenom aerodroma, kafića ili dijela grada u kojem se tada nalazite. Zato, uvijek vrijedi preporuka da se prvo uvjerite da se doista spajate na autentičnu mrežu ustanove u kojoj se nalazite. 

Da bi nam bolje približili koje sve opasnosti vrebaju putnike, dvojica stručnjaka iz jedne od najvećih svjetskih kompanija za kibernetičku sigurnost Kaspersky - Marco Preuss i Dan Demeter na nedavnoj konferenciji Kaspersky Next u Lisabonu pripremili su listu uređaja koje napadači mogu koristiti.

A sve su uređaje nabavili s - Amazona i to po vrlo povoljnim cijenama (već za desetak eura po komadu). Dakle, trebamo biti svjesni da opasnosti postoje i poduzeti korake da ne olakšavamo potencijalnim napadačima

- Ako haker napravi jednu grešku, možete ga uloviti, ali ako vi napravite grešku haker osvaja moć nad vama i vašim podacima - prenosi nam kibernetički stručnjak Dan Demeter čestu frazu koju koriste njegovi kolege kako bi upozorili na važnost edukacije o online sigurnosti u današnje vrijeme. 

- Prvu stvar koju bih svakome na putovanju preporučio jest da nikada ne ostavljate van svog nadzora računalnu ili bilo kakvu elektroničku opremu. Nema šanse da ću laptop staviti u check-in prtljagu, uvijek je u ruksaku koji nosim sa sobom. Ne možete zamisliti koliko postoji načina za napadače da se spoje na vaše uređaje. Dovoljne su im minute da preuzmu kontrolu nad vašim računalom ili mobitelom. A svakako bih preporučio da ni u hotelskoj sobi ne ostavljate uređaje - ističe Marco Preuss iz Kaspersky Laba. 

Foto: Danijel Lijović

Također, upozorava na sve veću popularnost beskontaktnih kartica i raširenost USB punjača za mobitele: 

- Svi danas koriste takve kartice. Ali netko s RF čitačem može vam se približiti i u gužvi identificirati vašu beskontaktnu karticu i skinuti novac, unutar limita za koji nije potreban PIN. Iako to nisu veliki iznosi, bolje je da koristite zaštitne futrolice za kartice, dođu manje od 10 kuna. Nemojte nikada prihvaćati nepoznate USB chargere. unutra se može skrivati mikro računalo koje može preuzeti kontrolu nad vašim uređajem,  a da vi toga niste ni svjesni. Prije je takva oprema stajala 20.000 dolara, ali danas je svaki napadač može imati već za 20 dolara. Postoji USB zaštita, tzv USB kondom - to je adapter koji izolira dvije žice u USB-u koje su zadužene za prijenos podataka. Izgubit ćete napon za brzo punjenje, ali tek tada ste potpuno sigurni da vam ne prijeti opasnost  - savjetuje Preuss. 

Kartice, USB punjači i otvorene wireless mreže nešto su s čime se svi svakodnevno susrećemo, no ako želite doznati i više o hakerskim opasnostima na putovanjima dočarat ćemo vam i nekoliko situacija koje biste prije očekivali u James Bond filmu, nego u svojoj hotelskoj sobi. Naime, s obzirom na to da su neki špijunski uređaji jeftini te dobavljivi i na Amazonu, potencijalni napadač lako može postaviti opremu za audio i video snimanje

- Ako imate povjerljivi poslovni ili bilo koji drugi razgovor u sobi, a ne želite da vas itko prisluškuje možete iskoristiti stari dobri trik šumova. Snimanje zvuka može se blokirati puštanje vode da curi ili uključivanjem radija na frekvenciju između stanica. Postoje čak i web stranice s puštanjem radijskog šuma. Ako želite otkriti postoji li skrivena kamera u sobi ugasite svjetlo i tražite svjetlo za noćni način rada, možete usmjeravati i daljinski upravljač i pratiti hoće li se aktivirati AR svjetlo. Postoje uređaji koje možete spojiti na smartfon i očitati temperaturu sobe, elektronički uređaji  proizvode toplinu - prenose nam Preuss i Demeter

Lopovi koriste RF čitače i mogu skinuti novac s vaše beskontaktne kartice. Nikad nemojte prihvatiti nepoznatu USB memoriju niti USB punjače jer mogu sadržavati mikro računalo koje može preuzeti kontrolu nad vašim mobitelom ili laptopom. Mnogi hakeri postavljaju lažne wireless mreže koje imitiraju javne mreže na aerodromima, šoping centrima...

Foto: Danijel Lijović

Mogu se nabaviti i uređaji za blokiranje wi-fi signala, no to baš i nije preporučljivo koristiti jer mnoge zemlje imaju zakone koje ih zabranjuju. 

Ako, pak mislite da je netko petljao po vašem računalu dok ste ga ostavili u sobi (tzv. Evil Maid napad), postoje softveri kojima se može utvrditi koje su zadnje radnje bile vršene na računalu. Prije nekoliko godina poznati američki zviždač Edward Snowden je napravio aplikaciju "Haven" koja prati je li se netko približio vašem uređaju i šalje vam obavijest o tome na mobitel.

I za kraj ako ste se ikad pitali je li vaše ogledalo u hotelu dvostruko ili krije li se iza njega kamera, postoji trik kojim to možete provjeriti - prstom dodirnite ogledalo, ako ne vidite slobodni prostor između prsta i ogledala onda nema problema radi se o normalnom ogledalu. Ali, ako vidite par milimetara praznog prostora, možda se iza ogledala krije kamera! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije