Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH

Ookla kaže: HT ima najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj

Boris Drilo
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
28.06.2019.
u 18:54

Boris Drilo, član uprave HT-a za tehnologiju: Ponosni smo na još jednu potvrdu kvalitete naše mobilne mreže

Hrvatski telekom dobio je dvije nagrade koje potvrđuju vrhunsku kvalitetu mobilne mreže, za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj (“Fastest Mobile Network”) i za najbolju pokrivenost (“Best Coverage Award”), pohvalili su se iz ove telekom kompanije priopćenjem za medije.

Nagrade im je, tvrde, dodijelila kompanija Ookla, svjetski lider u testiranju i analizi interneta, s preko 10 milijuna testova pokrenutih od strane korisnika dnevno, pojašnjavaju u priopćenju iz HT-a te dodaju da Ookla ima najveću globalnu bazu podataka o performansama fiksnih i mobilnih mreža diljem svijeta.

Testiranje na Ookla Speedtest platformi je besplatno i korisnici testiraju mrežu putem koje pristupaju internetu u stvarnom okruženju i na vlastitim uređajima, što daje najbolji uvid u njihovo korisničko iskustvo, uvjereni su u HT-u. Ookla je tako, kažu iz HT-a, usporedila korisnički pokrenute testove na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih glavnih mobilnih operatora u Hrvatskoj tijekom prvog i drugog kvartala 2019. kako bi utvrdila tko je imao najveće brzine mobilne mreže i najbolju pokrivenost mobilnom mrežom.

Speed Score uključuje mjerenje brzine preuzimanja i učitavanja svakog pružatelja usluga kako bi se rangirala brzina mreže dok Coverage Score uključuje mjerenje dostupnosti i otiska svakog pružatelja usluga unutar zemlje, pojašnjavaju iz HT-a. HT je postigao znatno bolje rezultate u brzinama mobilnih preuzimanja i učitavanja, kao i mobilne pokrivenosti od drugih mobilnih operatora u Hrvatskoj, pohvalili su se iz HT-a.

– Ponosni smo na još jednu potvrdu kvalitete naše mobilne mreže, a posebno na činjenicu da nam ova potvrda dolazi od strane korisnički pokrenutih testiranja. Ovo priznanje rezultat je naših kontinuiranih investicija u izgradnju i modernizaciju mobilne mreže – ističe u priopćenju Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a .

HT ove godine završava proces potpune modernizacije mobilne mreže u koju je u dvije godine investirao preko milijardu kuna, navodi se u priopćenju HT-a, te dodaje kako se modernizira radijska mreža prema SRAN konceptu – tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G i 4G mreže na istoj opremi, utrostručuje kapacitet 4G mreže i osigurava podršku za IoT. Nova oprema koja se postavlja osigurava bolju pokrivenost 3G i 4G mrežom, troši manje energije, a cilj svih aktivnosti koje se provode jest omogućiti uvođenje 5G mreže čim se dodijeli potreban radiofrekvencijski spektar.

Uvođenje 5G mreže prati transformacija čitavoga društva te otvara širok spektar dodatnih mogućnosti korištenja mobilne tehnologije koje će promijeniti živote ljudi nabolje i unaprijediti poslovanje, stoji nadalje u priopćenju Hrvatskog telekoma. HT uz nagrade priopćava i kako će korisnicima tijekom srpnja darovati dodatan podakovni promet od 1 GB-a u sklopu tarfia ili opcija.

Kada se radi o mobilnim mrežama u Hrvatskoj i rezultati neovisnog europskog mjerenja tvrtke P3, pokazalo je da HT ima najbolju mobilnu mrežu u državi, i ujedno pri vrhu EU. A uz HT i ostali operatori, posebice A1 (prije znan kao Vipnet) također su vrlo visoko rangirani kada se radi o mobilnim mrežama. kazuju u telekom regulatoru HAKOM-u.

Dakle, Hrvatska se može pohvaliti dobrim mobilnim mrežama, a sljedeće u razvoju jest prelazak na 5G mobilne mreže nove generacije. U tom dijelu HT i A1 neprekidno se natječu u tome tko je brži, jači i bolji, što je svakako zdrava kompeticija u službi razvoja i na dobrobit korisnika.

Komentara 5

JU
juren.
22:11 28.06.2019.

i najsporiju fiksnu

VE
velist
11:56 30.06.2019.

Bilo bi žalosno da nije tako, ako se uzme u obzir s kojih pozicija su krenuli (besplatna 'naša' infrastruktura itd...) S obzirom na gore navedeno trebali bi biti barem dvostruko bolji da bi imali barem nekakvo pokriće za hvlospjeve sebe samih.

MI
midea
23:42 01.07.2019.

naj skuplju sigurno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije