Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V404 Cygni

Ogromna crna rupa probudila se nakon 26 godina sna

crna rupa
Foto: ESA/ATG medialab
1/2
26.06.2015.
u 08:48

V404 Cygni nije bio ovako aktivan još od 1989. godine

Ogromna crna rupa u dubokom svemiru "probudila" se nakon 26 godina, objavila je Europska svemirska agencija (ESA). ESA-in satelit Integral tijekom prošlog tjedna zapazio je provalu svjetla visoke energije koju je proizvela crna rupa koja "guta" materijal svoje zvijezde.

V404 Cygni naziv je sustava koji se sastoji od crne rupe i zvijezde koje orbitiraju jedna oko druge. Nalazi se u našoj galaksiji, Mliječnoj stazi, točnije, u zviježđu Cygnus ili Labud, a od nas je udaljen gotovo 8000 svjetlosnih godina. V404 Cygni nije bio ovako aktivan još od 1989. godine, kada su ga promatrali japanski satelit Ginga i visokoenergetski instrumenti na svemirskoj postaji Mir. U ESA-i vjeruju da je do promjene najvjerojatnije došlo zbog polaganog nakupljanja materijala u disku dok nije prijeđena granica, kada je došlo do dramatične promjene u načinu na koji se crna rupa "hrani" tijekom kratkog razdoblja.

- Ponašanje ovog izvora u ovom trenutku je iznimno, s opetovanim jarkim bljeskovima svjetla u vremenskim razmacima kraćima od jednog sata, što je nešto što se rijetkom viđa u drugim sustavima crnih rupa - rekao je Erik Kuulkers iz ESA-e, znanstvenik zadužen za rad na projektu Integral.

>> Hrvatska znanstvenica dobila 1,5 mil. eura za istraživanje crnih rupa

>> Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

Komentara 1

Avatar Mateo_Zagreb
Mateo_Zagreb
02:20 28.06.2015.

Imali neka opasnost za čovječanstvo? :O

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije