Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna

Ogorčeni operatori: Nove naknade gore su čak i od trošarina!

'27.05.2010., Zagreb, Hrvatska - Djevojka pise poruku na mobitelu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
13.06.2012.
u 09:00

Prijedlog pravilnika o plaćanju naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra nije u skladu s regulativom EU i Ustavom, kažu operatori

Mobilni operatori iznimno su složni u borbi protiv uvođenja novih nameta, a u ovom slučaju naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra. Stoga su osuli argumentiranu paljbu na Ministarstvo prometa i infrastrukture u javnoj raspravi koja je završena u ponedjeljak. Povećanje godišnje naknade sa 0,5 posto na 5 posto bruto prihoda mobilnih operatora protivno je zakonu, Ustavu i pravnoj stečevini EU, stav je najjačih mobilnih operatora Vipneta i HT-a. Posljedice će svi osjetiti jer to dovodi u pitanje dinamiku razvoja širokopojasnih usluga u Hrvatskoj te šalje negativnu poruku svim investitorima o nepostojanju pravne i regulatorne sigurnosti te predvidivosti ulaganja, dodaju.

>> Analiza naknada za RF spektar

Trajni namet

Predloženo povećanje godišnje naknade gore je za operatore nego trenutačno važeće krizne trošarine od 6 posto kojima se oporezuju samo neke od usluga u pokretnim mrežama, dok naknada za dozvolu za RF spektar u predloženom iznosu od 5 posto od prihoda opterećuje cijeli bruto prihod operatora te je predloženo da vrijedi do isteka trajanja dozvola za RF spektar, ističu u HT-u.

Usto, u Vipnetu su izračunali, prema analizi javno dostupnih podataka Cullen Internationala, da se prijedlogom pravilnika pokušava uvesti najskuplja naknada za dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra u usporedbi s državama EU i državama jugoistočne Europe.

U Vipnetu su istaknuli i sudsku praksu te naveli usporedive postupke. U predmetu talijanskih operatora Albacoma i Infostradea Europski sud zauzeo je stajalište da je zabranjeno nametati nove ili drukčije financijske terete radi podmirivanja administrativnih troškova.

I nakon harača harač

Namjera je vladajućih operatorima ukinuti harač i zamijeniti ga skupljom godišnjom naknadom za frekvencije. Financijski učinci bili bi slični i u proračun bi se slilo oko 300 milijuna kuna. Pretplatnici bi trebali profitirati jer bi se ukinula naknada od 10 kuna, odnosno na računu neće više imati tu stavku.

Komentara 9

OB
-obrisani-
09:25 13.06.2012.

Inače, suza mi je odmah niz obraz krenula zbog njihovih trošarina. Evo idem se iz ovih stopa primit mobitela i telefoniranja, te nabiti što veći račun, da barem malo ublažim njihovu bol.

DU
Deleted user
09:40 13.06.2012.

kod nas u Hrvatskoj je najskuplje gorivo u europi,i najskuplji su mobilni operatori u europi,ko ne vjeruje neka se raspita kod svoje familije koja zivi u zapadnoj europi,ili svojih prijatelja........

OB
-obrisani-
09:14 13.06.2012.

"Prijedlog Pravilnika o plaćanju naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra nije u skladu s regulativom EU i Ustavom, kažu operatori...." Zanimljivo dragi operatori, kako vas ne opterećuju regulative EU kada su u pitanju cijene vaših usluga. Npr. uzmimo samo cijene roamingaa koje su višestruko skuplje nego u EU, tu ne poduzimate ništa da bi se uskladili. Dapače, još ćete dobiti prelazni rok, dok se u svim ostalim stvarima treba uskladiti prije ulaska u uniju. Naravno, treba na brzka još više izmusti love od ljudi. Konačno to radite za EU gazde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije