Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESA

Odobren je novi satelit koji će mjeriti utjecaj stakleničkih plinova u atmosferi

Foto: NASA/REUTERS/PIXSELL
24.09.2019.
u 15:12

ESA je službeno odobrila Forum (Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring) projekt za promatranje zemljine atmosfere.

Europska svemirska agencija (ESA) odobrila je projekt Forum za satelitsku analizu zemljine atmosfere. Poput prijašnjih sličnih satelita satelit Forum će imati spektrometar kojim će mjeriti infracrveno zračenje koje dolazi iz zemljine atmosfere. No, za razliku od prijašnjih koji su svi mjerili u srednjem djelu infracrvenog zračenja, dok satelit Forum detektira daleko područje infracrvenog zračenja. Valna duljina svjetla koje mjere je duža od 15 mikrometara

Ova misija je od iznimne važnosti zato što u ovom dijelu spektra vodena para i ugljikov dioksid iznimno dobro upijaju energiju i griju planet. Ova nova opažanja omogućit će nam da sastavimo bolji model zemljine atmosfere i da dobijemo bolje razumijevanje klimatskih promjena koje prijete našem planetu. 

-Misije su do sada mjerile valne duljine kraće od 15 mikrometara- rekla je Dr Helen Brindley s britanskog centra za opažanje zemlje- sada gledamo na valne duljine duže od 15 mikrometara što nikad prije nije napravljeno iz svemira s ovom razinom preciznosti i spektralne rezolucije. To znači da možemo izravno vidjeti tragove različitih plinova, pogotovo vodene pare, što će nam dati dobru sliku kako se energija mijenja.- dodala je.

Delegati Europske svemirske agencije su na sastanku u Frascati u Italiji odobrili projekt koji spada među njihove Earth Explorer misije. To su misije koje koriste inovativne tehnike i testiraju nove teorije o našoj atmosferi te je deveti projekt po redu. Projektu je odobren budžet od ne više od 260 milijuna eura i trebao bi letjeti u orbitu na Vega raketi 2025. ili 2026. objavljuje BBC.

Ova valna duljina nije istraživana ranije zato što tehnologija koja je bila potrebna nije postojala. Senzori koji su potrebni za ovaj satelit su tek nedavno izumljeni. No čak ni s novim senzorima proces neće biti lagan. Satelit će kružiti zemlju brzinom od 7 km/s. Zbog toga satelit će morati koristiti takozvanu step and stare tehniku: snimat će 15 kilometara velik dio zemlje 7-8 sekundi svakih 100 kilometara pređenih na svojoj orbiti. S vremenom će nam informacije s ovog satelita omogućiti da napravimo dobru sliku atmosfere u dalekom dijelu infracrvenog zračenja gdje de odvaja više od 50% sve energetske apsorpcije u atmosferi. Ovo će nam također omogućiti da saznamo točan oblik i veličinu ledenih kristala u oblacima i bolje razumijemo njihovo formiranje. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije