Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U kapsuli Orion prema Mjesecu letjet će tri lutke

Odgođen let od 2,1 mil. kilometara zbog problema s punjenjem i motorom

storyeditor/2022-08-29/PXL_ABA_290822_95351781.jpg
Foto: CNP/ABACA/ABACA
1/3
30.08.2022.
u 16:59

Objavljeno je da se dogodio i 11-minutni prekid u komunikaciji između kapsule Orion i kontrolnog tornja. Inženjeri ne sumnjaju da će otkloniti te relativno male nedostatke, a i ako SLS nije poletio jučer, rezervni su datumi zakazani već 2. i 5. rujna.

NASA je na legendarno uzletiše Cape Canaveral odnosno na njegov Launch Complex 39B jučer postavila Space Launch System s kapsulom Orion koji su trebali krenuti u šestotjedni let do Mjeseca i natrag.

Riječ je o najvećem i najmoćnijem sustavu koji je čovjek ikada napravio. Težak je 2600 tona, visok kao zgrada od 32 kata, a inače bi u kapsuli Orion trebao prema svemiru izbacivati posadu od šest astronauta. No, kako je ovo probni let, umjesto ljudi u Orionu se nalaze lutke jer američka svemirska agencija želi biti apsolutno sigurna da su svi sustavi sigurni za čovjeka te da će lansiranje s obnovljenog uzletišta na Cape Canaveralu, s kojega su polijetale misije Apollo i Space Shuttleovi, proteći bez ikakvih problema. Ova misija nazvana je Artemis 1, a nasljednica je misije Apollo.

Ipak, iako su vremenski uvjeti bili povoljni, NASA-ini su inženjeri primijetili nekoliko nedostataka zbog kojih je let odgođen. Najprije se u dva navrata radilo o punjenju, a onda i o pogrešci u pripremi jednog od četiri motora zbog čega se pristupilo rekonfiguraciji koja do završetka pisanja ovog teksta nije još bila dovršena.

Objavljeno je da se dogodio i 11-minutni prekid u komunikaciji između kapsule Orion i kontrolnog tornja. Inženjeri ne sumnjaju da će otkloniti te relativno male nedostatke, a i ako SLS nije poletio jučer, rezervni su datumi zakazani već 2. i 5. rujna. Dakle neće se trebati dugo čekati. Orionovo bi putovanje oko Mjeseca i natrag trebalo trajati 42 dana, a u tom vremenu kapsula bi prevalila 2,1 milijun kilometara. Pri povratku na Zemlju sletjela bi negdje na površinu Tihog oceana nedaleko od obale San Diega u Kaliforniji 10. listopada. Commander Moonkin Campos, Helga i Zohar, kako su nazvane lutke putnici u Orionu, mjerit će radijaciju u dubokom svemiru koju će trebati podnijeti i buduće ljudske posade pri čemu će se testirati i novo svemirsko odijelo te zaštitna tehnologija. Obavit će se i biološki eksperiment jer Orion nosi i sjeme, alge, gljivice te kvasac da bi se vidjelo kako jednostavni organizmi podnose ovakvo putovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije