Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SVJETSKIM NASLOVNICAMA

Od najboljih postali najgori: Irci su željeli 'svrhovit' Božić, a dobili su COVID pakao

Irska Galway
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
13.01.2021.
u 12:20

Situacija je kulminirala u prvom tjednu Nove godine u kojem je Irska imala 1323 slučajeva zaraze na milijun stanovnika, više od bilo koje zemlje u svijetu u tom razdoblju

Republika Irska bila je jedna od onih država koje su sredinom travnja imale gotovo ravnu krivulju, gotovo pa nepostojeću stopu rasta broja zaraženih. Irci su mogli vjerovati kako neće biti novog skoka.

No, u kolovozu, pogotovo u rujnu ta je iluzija oborena te je zemlja u listopadu još jednom morala u lockdown. A on je bio uspješan pa je Irska još jednom imala ne samo među najnižim incidencijama nego upravo najnižu incidenciju u Europi. Taj je lockdown trajao šest tjedana, a postignut rezultat ohrabrio je irsku vladu na čelu s Micheál Martina da zemlju vrati u normalno barem za božićne praznike.

Martin je 27. studenoga objavio poduže obraćanje naciji u kojem objašnjava kako su svi zaslužili malo opuštanja, a i gospodarstvo treba infuziju pa će u svrhu ''smislenog'' Božića vratiti mjere sa strogog 5. stupnja na 3. Snažno su ga poduprli i tamošnji mediji. 

Uzaludni su bili apeli epidemiologa da se to ne radi. Cijenu su za ovu odluku Irci platili jako skupo, neslavnom titulom prvih u svijetu po incidenciji. I sami irski mediji ističu kako je njihova zemlja završila zbog toga na svjetskim naslovnicama.

Odmah 1. prosinca dopušteno je otvaranje frizeraja, teretana, muzeja, galerija, knjižnica, kina, religijskih ustanova. Tri dana kasnije dopustili su i otvaranje restorana, kafića (ne i pubova), hotela, ipak uz mjere. No, od 18. prosinca pa do 6. siječnja dopušteno je i međusobno posjećivanje kod kuće, proslava Božića s najviše tri obitelji u istom prostoru. Kao i putovanje izvan okruga u tu svrhu. Optimizmu je doprinijela i vijest kako je vlada odobrila kupnju unaprijed 875.000 doza Modernina cjepiva.

EU leaders summit in Brussels Ireland's Prime Minister (Taoiseach) Micheal Martin is reflected in a glass as he leaves at the end of an EU summit in Brussels, Belgium December 11, 2020. Francisco Seco/Pool via REUTERS POOL
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

No, već 17. prosinca irski je stožer vladi preporučio da skrati period opuštenih mjera jer su brojevi počeli rasti. Bio je to početak pakla. Dana 21. prosinca jedan od glavnih epidemiologa Philip Nolan javnosti je obznanio kako je gotovo sigurno da dolazi i treći val. Sljedećeg dana vlada Micheál Martina objavljuje da vraća zemlju u strogi lockdown sve do najranije 12. siječnja.

Situacija je kulminirala u prvom tjednu Nove godine u kojem je Irska imala 1323 slučaja zaraze na milijun stanovnika, više od bilo koje zemlje u svijetu u tom periodu. U petak je zabilježen najveći dnevni rast infekcija od početka pandemije s 8248 novozaraženih.

Isti taj Philip Nolan konstatirao je kako se radi o nivou bolesti bez presedana, brojkama koje nisu bile zamislive prije Božića. Pokušava se dokučiti što je pošlo po zlu, gdje se pogriješilo. Jedna je pretpostavka da je virus ipak sezonalan, druga da je krivac sada već kultni zarazni soj iz Velike Britanije, treće da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se obitelji ipak mogu družiti. Reklo bi se kako britanski soj ima s time veze, no nije i glavni krivac.

FILE PHOTO: Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Galway FILE PHOTO: An empty city centre shopping streets is seen after the government imposed the highest level of restrictions amid the spread of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Galway, Ireland, January 1, 2021. REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo CLODAGH KILCOYNE
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Jer, porast je broja zaraženih primijećen prije nego što je on prepoznat, a to je bilo na sam Božić. On je, čini se, djelovao kao katalizator i ubrzao već rastuću zarazu.

– Imali smo porast druženja preko Božića, a naši su nas stručnjaci za javno zdravstvo uvjeravali kako je sezonalnost virusa golemi čimbenik. Više je tu faktora – rekla glasnogovornica vlade Micheál Martina. Od svježih slučajeva zaraze u Irskoj, nekih 40 posto otpada na britanski soj. Ključno je ipak druženje. Irska je vlada dozvolila da se obitelji druže u slavljeničkom raspoloženju od 18. prosinca. Između 21. prosinca i 3. siječnja 54.000 tisuće ljudi ušlo je u Irsku s aerodroma.

– Nije bilo mjera samoizolacije. I Britanija i mi smo neuspješni u usporedbi s drugim zemljama. Bila je to razumljiva želja za normalnošću tijekom Božića nakon teške godine, no virus za to nije bila briga – rekla je Gabriel Scally, predsjednica epidemiološkog društva pri Kraljevskom medicinskom društvu. I tako je Irska ponovo zatvorila ugostiteljstvo na sam Božić, kao i škole, vrtiće, gradilišta zgrada koje nisu od ključne važnosti.

Dodatan je problem što Irska ima tek pet ICU jedinica na 100.000 stanovnika, što je znatno niže od prosjeka zemalja OECD-a, gdje je prosjek 12. A trenutačno im je na intenzivnoj njezi 146 pacijenata, samo devet manje od rekordnog broja od 155 u proljeće. Istodobno, irski susjedi sjeverni Irci bilježe snažan pad infamoznog reprodukcijskog broja virusa R0. No, Irska je na kraju morala zatvoriti i granice prema tom svojem u svakom smislu najbližem susjedu. Sam premijer brani se kako je prejednostavno tvrditi da je samo jedan faktor bitan za tragičnu situaciju.

– Prihvaćam odgovornost zbog socijalnih kontakata. No, dodao bih britanski soj i druge čimbenike – rekao je Martin.

VIDEO Članovi Vlade javno su se cijepili protiv koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 27

PO
posluzitelj
13:10 13.01.2021.

I uuu neeebooo snjim, i uuu paaakaaaao bed blu Booojsi diinaaamooooo

MA
Maux
14:37 13.01.2021.

Imali su strogi lockdown, nije bilo širenja bolesti time ni nikakvog imuniteta ... i sad je vjerojatno zato tako i buknulo ...

PR
pravednik2
13:22 13.01.2021.

Antivaksere i ravnozemljaše pod hitno poslati u Irsku. Oni znaju kako se rješava pandemija koja ne postoji. Pomozimo našim irskim prijateljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije