Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv pandemije

Novi uspjeh hrvatskog znanstvenika: Uspjeli izolirati antitijelo koje reagira na Delta soj novog koronavirusa

Coronavirus - Helmholtz Centre for Infection Research
Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL
12.07.2021.
u 19:48

Istraživačka grupa iz Braunschweiga objavila je u časopisu Cell Report rad u kojem objašnjava razvoj antitijelaCOR-101 koje sprečava širenje Delta varijante koronavirusa SARS-CoV-2

Rekombinantno humano antitijelo protiv COR-101 protiv novih varijanti koronavirusa SARS-CoV-2, konkretno Delta varijante, razvili su Tehničko sveučilište u Braunschweigu, biotehnološka kompanija Yumab te Helmholtz centar za infektivna istraživanja gdje je jedan od zaslužnih znanstvenika na tom radu i naš prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain koji je od 1. srpnja voditelj odjeljenja za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja. Sada je novo antitijelo u fazi Ib/II kliničkog istraživanja gdje se provjerava učinkovitost na srednje teškim i teškim oblicima bolesti COVID-19.

U prvom koraku genetska informacija imunih stanica koje stvaraju antitijela na SARS-CoV-2 izolirana je iz krvnih uzoraka oboljelih od COVIDa-19. Ti su geni korišteni za stvaranje velike baze prikaza proteina na česticama bakteriofaga. Tim je postupkom prepoznato gotovo 200 jedinstvenih ljudskih antitijela koja se vežu za domenu vezivanja receptora proteina šiljastog nastavka koronavirusa SARS-CoV-2. U ispitivanju unutar laboratorija BSL-3, znači treće razine sigurnosti, u Helmholtz centru za infektivna istraživanja, dokazano je kako 30 tih antitijela efikasno blokira zarazu stanica koronavirusom SARS-CoV-2 izoliranim od oboljelih. Antitijelo COR-101 pokazalo je najbolju neutralizacijsku aktivnost. Efikasnost antitijela potvrđena je na transgeničnim miševima koji mogu izraziti humani ACE2 receptor te na sirijskim hrčcima.

Titar virusa duboko u plućima efikasno je smanjen ili u cijelosti eliminiran. Utvrđena je atomska struktura ovog antitijela u kombinaciji s domenom za vezivanje receptora te je prikazano kako ovo antitijelo izravno i široko blokira interakciju domene vezivanja receptora virusa s ljudskim ACE2 receptorom. Znakovito, COR-101 veže se i inhibira proteine šiljastog nastavka nadirućih varijanti novog koronavirusa SARS-CoV-2 uključujući i indijske sojeve B.1.617.1. i 3. Novi podaci dobiveni nakon publikacije rada ukazuju na to da je čak i posljednja varijanta zabrinutosti po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, B.1.617.2 odnosno Delta uspješno blokirana. U suprotnosti s antitijelima koja su dobila hitno odobrenje od EZ te se koriste u liječenju nehospitaliziranih pacijenata s blagim simptomima, antitijelo COR-101 stvoreno je za liječenje pacijenata oboljelih od COVIDa-19 sa srednje teškim i teškim simptomima koji su hospitalizirani i trebaju hitnu medicinsku njegu.

Ovo se uspjelo modificiranjem dijelova antitijela kako bi se izbjegla aktivacija imunog sustava i tako izbjegli teže reakcije kod pacijenata zbog prejakog imunog odgovora.

- U velikom screeningu protutijela moj suradnik Ulfert Rand je identificirao nekolicinu koja djeluje protiv virusa čak i pri niskim dozama, ispod jednog mikrograma po mililitru. Zbog niske toksičnosti u životinjama, jedno je odabrano za daljnji razvoj. To protutijelo su moji studenti testirali u nekoliko neovisnih pokusa na miševima i utvrdili dozu koja štiti miševe od COVID-19 infekcije i bolesti. S time smo otvorili put kliničkim testiranjima koja se trenutno vrše na dobrovoljcima. Imali smo u našem radu i veliku sreću: brojna testiranja smo započeli još prošle godine, i stoga smo koristili virusne izolate iz 2020, ali su se u međuvremenu pojavile nove dominantne varijante koje su mutirale područja koja protutijela prepoznaju na proteinu šiljka. Na naše iznenađenje i sreću, naše protutijelo i dalje prepoznaje vrlo efikasno protein šiljka Delta varijante. Hoće li djelovati i protiv virusa u predkliničkim i kliničkim uvjetima je posao koji je još pred nama, rekao nam je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain koji nam je također kazao kako radi i kao konzultant firme CORAT koja razvija ovo protutijelo da bi ga dovela na tržište, stoga ima i financijsku korist od ovog projekta, napomenuo je ovo zbog transparentnosti kada se o sukobima interesa radi.

Video - Obavezno cijepljenje moglo bi podržati dvije trećine Sabora

Komentara 84

VL
_________
20:15 12.07.2021.

Zahtjevamo da svaki soj dobije svoje cjepivo i da se cijepi sa po tri doze.

MK
mksdk
20:32 12.07.2021.

Pitanje za milijardu kuna: zašto se tako naglašeno izbjegava svaki spomen Ivermectina? Jeftin i provjeren lijek koji može spustiti i razinu transmisije virusa, ali i posljedice virusa za samog zaraženog za 90% - i o njemu muk. Ne postoji argumentacija koja bi osporila sve pozitivne studije o njemu, samo se uporno ponavlja da je neprovjeren, da ne postoji dovoljno informacija i slične bedastoće (a zapravo se ne radi o bedastoćama nego o svjesnom zataškivanju).

Avatar horuk
horuk
20:43 12.07.2021.

Jel ovom fali zub naprijed?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije