Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMSUNGOV ADUT

Novi Galaxy Note 9 ima veći zaslon, jaču bateriju i više prostora, a olovka S Pen dobila je novi život

Samsung Note 9
Foto: Danijel Lijović
1/21
14.10.2018.
u 22:56

Ostao impresivan: Samsungova Note serija i dalje opravdano konkurira za sam vrh tržišta smartfona

Legenda kaže da je u ranim godinama pametnih digitalnih pomoćnika na pitanje koji je najbolji mobitel na svijetu Siri na iPhoneu odgovorila: Galaxy Note 2! Mala Appleova neopreznost mogla se razumjeti jer je ta Samsungova Galaxy Note serija predstavljena u kolovozu 2012. godine u to vrijeme doista bila najviše spominjana kao najbolji mobitel i donijela je veliku popularnost Android mobitelima.

Note modeli i u sljedećim su godinama bili nešto najbolje što tržište Androida ima, iako su i sve brže dostizali cijenu iPhonea. No, sada je situacija ipak malo drukčija, Samsung se ne natječe “samo” s Appleom, nego i sve jačim Android konkurentima, posebno kineskim Huaweijem, Oppom, Xiaomijem...

Zato je bilo zanimljivo u svakodnevnom korištenju isprobati novi Galaxy Note 9 i uvjeriti se u Samsungov status. Ukratko, Note 9 i danas je vjerojatno najimpresivniji i najdorađeniji Android smartfon na tržištu. I bit će zanimljivo vidjeti kako će se sučeliti s novim Googleovim Pixelom 3 ili Huaweijevim Mate 20 koji sada izlaze na tržište.

O kvaliteti i ljepoti Samsungovih flagship zaslona dovoljno se puta pisalo i tu se nema što puno dodati ni oduzeti – fantastični su. Uz to novi Note 9 ima i malo veći zaslon, napokon jaču bateriju (4000 mAh), a povećan je i prostor za pohranu podataka.

VIDEO Odličan noćni video: Doživljaj morskih orgulja u Zadru by Galaxy Note 9

Kamera je očekivano odlična, a čini nam se i brža. Zaštitni znak Note serija – slavna olovka S Pen sada je dobila možda i najzanimljiviju primjenu – postala je daljinski kontroler za okidanje selfija.

Kako takvo fotografiranje olovkom izgleda u praksi? Zapravo, prilično ugodno i jednostavno. Kameru možete aktivirati daljinski duljim držanjem gumba na olovci ili klikom na aplikaciju kamere u meniju koji se automatski otvori kada izvadite olovku.

Foto: Danijel Lijović

Brzo i efikasno snimanje

Olovku trebate držati naopačke. Za okidanje je dovoljno kratko stisnuti gumb. Ovo radi dosta dobro i brzo. I, dakako, olakšava fotografiranje selfija, pogotovo ako vas ima više u grupi. Olovka će kao daljinski okidač funkcionirati na udaljenosti do oko 10 metara. No, ipak pritom ima i jedan nedostatak, a to je – gdje ostaviti mobitel ako želite bolju sliku i maksimalno iskoristiti mogućnosti olovke.

VIDEO Usporeni video i dalje atraktivan, ali ako je slabije osvjetljenje vidi se šum:

Na kraju ispadne da je najjednostavnije dati nekome da pridrži mobitel dok se vi sa svojom ekipom namještate, no tada vam olovka više i ne treba jer fotografiju može snimiti i osoba koja drži mobitel, i to kvalitetnijom stražnjom kamerom...

No, i tome unatoč ova mogućnost S Pen dodatka vrlo je zabavna i jednostavna za korištenje. Također, sami možete programirati komande za snimanje te po svojoj želji namjestiti cijeli niz upravljanja preko olovke. Od osnovnog crtanja i zapisivanja po ekranu čak i kada je mobitel zaključan do asistencije u surfanju (možete skrolati tekst na browseru), označiti neki dio na screenshotu pa čak i označiti i kopirati dio teksta.

Foto: Danijel Lijović
Pogled na Mjesec sa zadarskih morskih orgulja

Novi sustav kamere nadogradnja je varijante iz Galaxy S9 Plus modela s optičkom stabilizacijom i promjenjivom otvorenošću blende (f/1.5 za propuštanje više svjetla i f/2.4 za uvjete kada ima dovoljno svjetla). Nemam puno zamjerki na kameru, fokus je iznimno brz i možete snimati puno odličnih fotografija u nizu u kratkom roku.

Zapravo sam se morao pomučiti i brzo mahati mobitelom da bih aktivirao novu uslugu – da vas kamera upozori na to da vam je snimljena fotografija mutna i da možda trebate probati opet.

Ali, očekivao sam malo bolje rezultate u snimanju pri slabijem osvjetljenju.

Foto: Danijel Lijović

Nedavno sam predvečer, dok je još bilo danjeg svjetla, snimao uređivanje teniskog terena za Davisov kup (za dvoboj Hrvatska – SAD). Na terenu se radnik koji je uređivao teren vozio na biciklu. Snimanje pokreta pri slabijem osvjetljenju nije lak zadatak za kamere mobitela. Uspio sam snimiti dobre kadrove, ali trebalo mi je puno pokušaja.

Ima veću bateriju

Note serija napokon ima veću bateriju, no aktivnijem korisniku i dalje će se činiti da se baterija (pre)brzo prazni. I pri punjenju Note 9 malo zaostaje za dijelom konkurencije, obično treba više od 90 minuta. No, definitivno je bolji od iPhonea...

VIDEO Još jedna varijanta videa u slabije osvjetljenju, ovaj put uz pokrete u kadru, kamera automatski brzo fokusira

Ključne riječi

Komentara 2

LU
lun47
06:29 15.10.2018.

Je najbolji!👍

AN
AnteKino
11:39 15.10.2018.

je najgori je 👎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije