Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
F/A-XX

Novi američki borbeni avion nije 'nevidljiv', ali imat će tri lasera

F/A-XX
Foto: Boeing
24.04.2016.
u 10:00

Riječ je o projektu oznake F/A-XX za Američku ratnu mornaricu (USN), koji bi u uporabu trebao ući 2028., odnosno oznake F-X za zrakoplovstvo (USAF), za koji je rok 2032.

Iako se u SAD-u još nije stišala bura oko borbenog aviona F-35, za koji mnogi kažu da je jedan od najvećih propalih projekata u povijesti američkog naoružavanja, tamošnja stručna javnost te ljubitelji borbene avijacije i visoke tehnologije posljednjih se mjeseci zabavljaju novim projektom borbenog aviona šeste generacije, koji bi, barem prema sadašnjim najavama, trebao predstavljati veliki korak naprijed u odnosu na najnaprednije postojeće avione pete generacije.

Razvijat će i avion i dron

Riječ je o projektu oznake F/A-XX za Američku ratnu mornaricu (USN), koji bi u uporabu trebao ući 2028., odnosno oznake F-X za zrakoplovstvo (USAF), za koji je rok 2032. Iako američki dužnosnici ne otkrivaju detalje, ono što je poznato sigurno će zagolicati maštu, i to ne samo ljubitelja znanstvene fantastike. Naime, jedna od glavnih odlika novog aviona trebao bi biti laser! Štoviše, na raspolaganju bi trebao imati čak tri vrste, odnosno kategorije lasera, koje bi se razlikovale po snazi. Laser slabe snage služio bi za osvjetljavanje, traženje, ciljanje i ometanje protivničkih senzora, a onim srednje snage uništavali bi se neprijateljski projektili. Laser najjače snage služio bi, naravno, za borbu s neprijateljskim letjelicama i metama na zemlji ili moru. Tako bismo već za 15-ak godina mogli gledati zračne bitke nalik onima iz Ratova zvijezda ili serijala Stargate. Još da izume energetsko zaštitno polje oko aviona te vučnu zraku i doživljaj bi bio potpun.

Još jedna zanimljivost vezana uz ovaj projekt jest potpuni zaokret u pogledu pristupa važnosti “stealth” tehnologije. Naime, zasad nije predviđeno da avion ima tu sposobnost iako se posljednjih desetljeća “nevidljivost” isticala kao jedna od najvažnijih značajki borbenih aviona još od bombardera F-117 i B-2 do najmoćnijeg aviona današnjice F-22 i već spomenutog F-35. Razlog zašto se odustaje od dugogodišnjeg ulaganja u razvoj te tehnologije je taj što se planira da će avion ionako imati manji odraz od današnjih “vidljivih” aviona, kao i da će biti u stanju obraniti se od svih prijetnji i biti toliko superioran bilo čemu što bi mu se moglo suprotstaviti da mu “nevidljivost” neće biti ni potrebna. F/A-XX mogao bi biti i prvi avion kod kojeg će se paralelno razvijati inačica aviona kojim će upravljati pilot u kokpitu i bespilotna letjelica. Izvana bi te dvije inačice trebale biti gotovo identične, a slične bi im trebale biti i performanse.

I Rusi najavili svoj projekt

Kad uđe u uporabu, trebao bi zamijeniti postojeće F/A-18 i F-15, a kasnije i F-22 te u konačnici i spomenuti trenutačno najnoviji avion F-35. Valja napomenuti da su i Rusi, koji još nisu u uporabu uveli ni svoj avion pete generacije T-50 (PAK-FA), koji bi trebao biti pandan F-22 i F-35, iako je u visokoj fazi testiranja, također najavili kako će razvijati avion šeste, pa i sedme generacije, ali kako to obično biva, oko svojih projekata iz domene nacionalne sigurnosti puno su tajnovitiji od Amerikanaca pa se o detaljima tih njihovih planova još ne zna gotovo ništa.

Komentara 4

ST
strsljen2013
11:16 24.04.2016.

Kao i svaki put. Avion koji financira vlada je promašaj ali se odmah nakon toga ista korporacija pojavi s novijim, neprednijim, boljim modelom koji radi pa im još jednom naplati istraživanje koje su im već platili i još prodaju avione koje su trebali odmah napraviti.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
11:58 25.04.2016.

a čime će ih platiti ak smijem pitati?....odštampat će malo beskorisnih dollara?....pa ameri su bankrotirali.....ove godine su gotovi....zbrisati trajno iz amerike će biti cilj većini useljenika kao osnovna strategija nakon američkog sna...tko je kriv?....kao i uvijek do sada....židovi, tvz "elita"

DU
Deleted user
14:58 24.04.2016.

Što su si već sa tim laserima razrezali ta lijeva krila na avionima? Živi nesklad od aviona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije