Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najviše na kontinentu

Novi afrički rekord: u Alžiru izmjerena temperatura od čak 51,3 stupnjeva

Sahara
Foto: DPA/Pixsell
06.07.2018.
u 21:51

Službeno najvišom zabilježenom temperaturom na cijelom svijetu smatra se 56,7 stupnjeva, koliko je izmjereno 1913. godine u Greenland Ranchu u Kaliforniji (SAD)

Maksimalna dnevna temperatura od čak 51.3 °C izmjerena je jučer u alžirskom gradu Ouargla i riječ je o najvišoj "pouzdano" izmjerenoj temperaturi u Africi, javlja Weather Underground.

Iako postoje podaci o još višim temperaturama u Africi, uključujući navodni rekord od 55 stupnjeva u Kebiliju u Tunisu iz 1931. godine, njihova vjerodostojnost je problematična. Dosadašnji rekord koji se smatra pouzdanim je 50,7 stupnjeva, koliko je zabilježeno 1961. u Semari u Zapadnoj Sahari.

Još jedan primjer nevjerodostojnog rekorda je temperatura od nevjerojatnih 58 stupnjeva, koliko je navodno bilo zabilježeno 1922. u Libiji. Taj je rekord odbačen 2012. godine nakon dugogodišnje službene istrage Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Nakon odbacivanja libijskog "rekorda" službeno najvišom zabilježenom temperaturom na cijelom svijetu smatra se 56,7 stupnjeva, koliko je izmjereno 1913. godine u Greenland Ranchu u Kaliforniji (SAD). Europski rekord je 48 stupnjeva zabilježenih 1977. u Grčkoj.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Sahara
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije