Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZONA HADALA

Nove vrste na dnu Indijskog oceana stručnjake ostavile bez riječi

Ekspedicija na dno Indijskog oceana
Foto: Newcastle University/Screenshot
1/2
07.05.2019.
u 18:29

Prvi put ljudskim očima viđene su ribe iz porodice Liparidae koje žive jedino na području jarka Sunda.

Britanski stručnjaci podmornicom su se spustili na dubinu od oko 7.1 km čime su dosegnuli najdublju točku Indijskog oceana.

Dr. Alanu Jamiesonu (41) trebalo je čak 2.5 sata da dopre na dno oceana u jarku Sunda, prenosi mirror.co.uk.

A ondje ga je čekalo najbolje iznenađenje. Svjetla podmornice otkrila su rijetko biće koje ga je ostavilo bez riječi.

Tijekom osmosatne misije snimljene su fotografije vrsta, za koje se pretpostavlja da su potpuno nove i dosad neviđene.

Kao vodeći stručnjak dr. Jamieson je dosegnuo jednu od najizoliranijih točki na svijetu - dno oceana u jarku Sunda udaljenom 100 nautičkih milja od otoka Bali. Ekspediciju je vodio pionir istraživanja morskih dubina, Amerikanac Victor Vescovo, a do dna su putovali u podmornici za dvoje i prešli više od 7,180 metara.

"Ne viđamo često nešto tako neobično što nas ostavlja bez riječi" rekao je Dr. Jamieson, stručnjak za morsku ekologiju sa Sveučilišta u Newcastleu.

Dodao je da je to velik trenutak za znanost hadala koja se bavi zonama mora na dubinama većima od 6000 metara, jer su prvi put ljudskim očima viđene ribe iz porodice Liparidae koje žive jedino na području jarka Sunda.

Na žalost, na prošloj ekspediciji otkriveni su i prvi uzorci umjetnih vlakana i plastike, što znači da je zagađenje prouzrokovano ljudskom rukom doprlo i do najizoliranijih točki našeg planeta.

 

 

Komentara 1

GI
Gips
22:23 07.05.2019.

Pobit ćemo i to uskoro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije