Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udomaćila se

Nova varijanta koronavirusa otkrivena u New Yorku, jedna stvar jako brine znanstvenike

Cjepivo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 11:36

Istraživanjem je utvrđeno da B.1.526 ima neke zabrinjavajuće sličnosti s varijantom B.1.351, prvi put otkrivenom u JAR-u, i s varijantom P.1., prvi put otkrivenom u Brazilu

U gradu New Yorku u porastu je nova varijanta koronavirusa koja ime neke sličnosti sa zaraznijim sojem otkrivenim u Južnoafričkoj Republici, objavili su u srijedu znanstvenici. Nova inačica B.1.526 prvi je put otkrivena u uzorcima prikupljenim u New Yorku u studenome i do sredine veljače predstavljala je oko 12 posto slučajeva, objavili su u srijedu znanstvenici sa sveučilišta Columbia.

Ta je varijanta također opisana u radu California Institute of Technology objavljenom ovog tjedna. Nijedno od ta dva istraživanja nije još prošlo znanstvenu recenziju. Znanstvenici sveučilišta Columbia kazali su da javno dostupni podaci o analizi uzoraka s područja New Yorka i okolice ne pokazuju prevladavanje nedavno otkrivenih varijanti u JAR-u i Brazilu.

"Umjesto toga pronašli smo u velikim brojevima domaću varijantu”, kazala je dr. Anne-Catrin Uhlemann,  profesorica zaraznih bolesti na sveučilištu Columbia.

Tim istraživanjem je utvrđeno da B.1.526 ima neke zabrinjavajuće sličnosti s varijantom B.1.351, prvi put otkrivenom u JAR-u, i s varijantom P.1., prvi put otkrivenom u Brazilu. Nekoliko studija sugerira da su nove varijante virusa otpornije na postojeća cjepiva protiv ranijih verzija koronavirusa. No, ta cjepiva i dalje mogu neutralizirati virus i štititi od teških oblika bolesti koji bi se razvili zarazom novim varijantama virusa.

Sve tri novootkrivene varijante imaju mutacije na istom mjestu proteinskog šiljka virusa. Za tu mutaciju E484K vjeruje se da slabi imuni odgovor organizma na virus.

Video: Prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 9

KO
komunikolog
11:47 25.02.2021.

Gotovo je!! Nema nam spasa?

DU
Deleted user
12:02 25.02.2021.

Ma daj više, stvarno ste jadni s tim “novim sojevima”. P.s. U južnoj Africi, leglu južnoafričkog, broj novih slučajeva se za mjesec dana smanjio za 90 posto. Kako?

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
12:34 25.02.2021.

Broj umrlih ne odstupa u odnosu na 2019. I ranije godine. Bolest postoji, ne radi se o mutacijama nego razlicitim sojevima. Zabranjena je javna rasprava o tome kako je proizveden ovaj virus iako postoje znanstveni radovi o njegovoj proizvodnji, zabranjeno je propitivati ucinkovitost mjera i cjepiva, zabranjeno je postavljati prava pitanja poput onog o znacenju zakljucka iz DAVOSa koji kaze da je kovid kriza sansa koju se ne smije propustiti?!?!?! Naravno radi se o sansi za veliki reset, a taj reset se mora provesti jer je ekonomija zapadnih zemalja kolabirala bez mogucnosti realnog oporavka PRIJE korona krize. Kad vambbudu tvrdili obrnuto sjetite se ovih rijeci!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije