Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci:

'Nova umjetna inteligencija već danas je opasna, očekujemo napade'

AI
Foto: Thinkstock
21.02.2018.
u 12:21

"Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države", kaže jedan od autora Miles Brundage

Očekuje se da će umjetna inteligencija postati presudna u događajima jer će omogućiti sofisticiranije kibernetičke i fizičke napade na pojedince, skupine i institucije, upozorili su u srijedu stručnjaci.

Svijet će vjerojatno biti suočen s rapidnim rastom kibernetičkog kriminala i korištenjem dronova u sljedećem desetljeću uz "strmoglavo korištenje internetskih botova" u upravljanju svime od izbora do novinskih tema i društvenih mreža, navode stručnjaci u izvješću.

26 stručnjaka sa sveučilišta Cambridge i Oxford, think-tankova, tvrtki za kibernetičku sigurnost i skupina za digitalna prava pozvalo je vlade i korporacije da "odgovore na jasnu i sadašnju prijetnju povezanu s bezbrojnim aplikacijama umjetne inteligencije".

"Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države", kaže jedan od autora Miles Brundage, znanstvenik s Oxforda i upozorava da će zločinci moći koristiti strojeve za sve od hakiranja ili 'phishinga' do nadziranja, profiliranja i represije uz kršenje prava privatnosti.

Brundage upozorava da sustavi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju često značajno nadmašuju ljudske sposobnosti.

"Zabrinjavajuće je ali i neophodno uzeti u obzir implikacije nadljudskog hakiranja, praćenja, uvjeravanja i fizičke identifikacije kao i mogućnosti umjetne inteligencije koje su ispod razine ljudskih mogućnosti no unatoč tomu njima se mnogo fleksibilnije upravlja nego ljudskim radom," kaže on.

Stručnjaci upozoravaju kako očekuju "inovativne kibernetičke napade" u kojima će se koristiti alati poput automatiziranog hakiranja, slaganja govora i ciljanih e-mailova na temelju osobnih informacija dostupnih na društvenim mrežama.

"Isto tako bujanje dronova i kibernetičko-fizičkih sustava omogućit će napadačima da koriste ili prerade takve sustave za zločinačke aktivnosti poput pretvaranja komercijalnih dronova u oružje koje napada osobe ili za zauzimanje ključne infrastrukture radi iznude", kažu oni.

Sve više autonomnih sustava oružja u sukobima prati rizik "gubitka smislenog ljudskog nadzora" a detaljne političke analize, ciljana propaganda i lažne video snimke "predstavljaju moćne alate za manipuliranje javnog mnijenja u razmjerima koji se prije nisu mogli ni zamisliti".

"Sposobnost agregiranja, analiziranja i djelovanja na informacije za građane korištenjem umjetne inteligencije može imati takve razmjere koji će omogućiti nove razine nadzora, povrede privatnosti i prijetit će radikalnim prelijevanjem moći između pojedinaca, korporacije i država", navodi izvješće.

AI
1/34

Komentara 2

KR
Krotila
13:06 21.02.2018.

umijetna inteligencija,može se oteti kontroli

ZA
zagabria1
10:26 18.06.2018.

Postavlja se pitanje tko je odgovoran ako dron upuca čovjeka. Npr netko mu da ulazne podatke ali ne donese odluku, iako zna unaprijed da će dron na osnovu tih podataka sam donijeti odluku. Npr dron je programiran da likvidira terorioste i ti ga pustiš u blizinu terorista. I kao nisi odgovoran jer je on sam donio odluku. Svašna nas očekuje u budućnosti, trebat će mijenjati zakonodavstvo i mnogo toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije