Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI ZBUNJENI

Nova teorija o svemiru ruši sve postojeće. Možda smo na pragu golemog otkrića

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
05.11.2019.
u 12:07

Kozmolog sa Sveučilišta u Rimu Sapienza Alessandro Melchiorri objasnio je za Live Science da će model zatvorenog svemira pokrenuti niz problema u fizici

Teorija o svemiru nikad ne nedostaje, a prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Astronomy svemir je zakrivljen te izgleda kao divovski napuhani balon.

Studija je bazirana na podacima iz kozmičke mikrovalne pozadine (CMB), koja potječe iz Velikog praska, a otkrića su u potpunoj suprotnosti s dosadašnjim teorijama, prenosi Fox News. Prema većini znanstvenika svemir je 'ravan' te se proteže u svim smjerovima i ne petlja se sam u sebe.

Nova teorija zagovara da je svemir 'zatvoren' što znači da ako putujete izvan galaksije krećući se ravno na kraju putovanja dolazite tamo gdje ste i započeli. Istraživači navode da je pronađena anomalija u CMB-u koja pruža ključne informacije o svemiru.

Posljednji podaci pokazuju da postoji znatno više 'gravitacijske leće' CMB-a nego što se očekivalo, što znači da gravitacija savija mikrovalove CMB-a više nego što postojeća fizika može objasniti.

Kozmolog sa Sveučilišta u Rimu Sapienza Alessandro Melchiorri objasnio je za Live Science da će model zatvorenog svemira pokrenuti niz problema u fizici.

- Neću reći da vjerujem u zatvoreni svemir, ja sam malo neutralniji. Najmudrije je pričekati nove rezultate istraživanja. Vjerujem da postoji razlika, ali moramo biti oprezni i pokušati pronaći ono što je proizvelo to odstupanje - zaključuje Melchiorri.

Ključne riječi

Komentara 2

ZB
Zbrega
21:04 07.11.2019.

Gravitacija savija mikrovalove CMB-a,kaj to tocno znaci?!

VA
vavasan
14:28 08.11.2019.

Znači da nema više gemišta v demižonki...to znači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije