Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U OBLIKU KOTAČA

Nova industrijska revolucija – grade prvi hotel u svemiru

Screenshot/YouTube
06.03.2021.
u 15:30

Na Voyageru će biti sve što svemirskim turistima treba, od soba, restorana, kina, barova do teretana, knjižnica i spa centra. Naravno, koristit će se i za znanstvena istraživanja

Mnogi kao idealan odmor zamišljaju boravak u hotelu pokraj mora pa, kad ujutro otvore oči, da kroz prozor gledaju u palme, borove i morsku pučinu iza njih. No, postoje i oni koji zamišljaju egzotičniji odmor, pa zašto ne i – izvan Zemlje. Američka tvrtka Orbital Assembly Corporation (OAC) najavila je da 2025. počinje graditi ogromnu komercijalnu svemirsku stanicu Voyager i u sklopu nje hotel koji bi, ako sve pođe po planu (barem tu s administracijom i zemljišno-knjižnim zavrzlamama ne bi trebalo biti problema), trebao biti gotov do 2027.

Krug oko Zemlje za 90 minuta

Skupljaju novac za tu investiciju koji bi postala najveća ljudska građevina u svemiru. Voyager Station bi, kažu, mogao primiti do 400 putnika. Jedan od preduvjeta, uz novac, jest i svladavanje nekih tehničkih stvari, poput umjetne gravitacije na primjer. Tvrtka planira izraditi manji prototip koji će lansirati u orbitu, gdje će se vrtjeti dovoljnom brzinom da simulira gravitaciju Marsa. Divovski robot potom će u orbiti graditi veću postaju, dio po dio. Na Voyageru će biti sve što turistima treba, od soba, restorana, kina, barova, teretana, knjižnica i spa centra.

– Ovo će biti sljedeća industrijska revolucija – rekao je na predstavljanju ambicioznog projekta John Blincow, osnivač The Gateway Foundationa i izvršni direktor OAC-a, koji je već naručio prototip robota koji će biti testiran u Kaliforniji. Tvrtka koja se okrenula dosad teško zamislivom biznisu – kolonizaciji svemira, sad traži investitore, a kao rok za prikupljanje ponuda određen je 1. travnja (valjda nije riječ o prvoaprilskoj šali). Stanica bi napravila krug oko Zemlje za 90 minuta. John Blincow je tvrtku The Gateway Foundation osnovao 2012. godine. Okupio je NASA-ine veterane, od pilota do inženjera i arhitekata koji bi u niskoj Zemljinoj orbiti osmislili “svemirski hotel” za znanstvenike, ali i obične, no imućne turiste koji žele iskusiti život izvan Zemlje. Stanica Voyager oblikovana je prema zamislima raketnog znanstvenika Wernhera von Brauna, rođenog u Njemačkoj, pod čijim su vodstvom u SAD-u, kamo je emigrirao nakon poraza Njemačke u Drugom svjetskom ratu, izrađeni novi tipovi raketa nosača za svemirske letove, među kojima i raketa Jupiter-C, kojom je 1958. lansiran prvi američki umjetni satelit Explorer 1, a sudjelovao je i programu Apollo, u pripremi leta ljudi na Mjesec. Stanica u obliku kotača bit će široka oko 200 metara. Voyager bi imao 24 integrirana modula za stanovanje, od kojih će svaki imati dimenzije 20 puta 12 metara.

– OAC-ov robot za sastavljanje rešetki za svemirsku stanicu služit će kao strukturna okosnica budućih projekata u svemiru – rekao je Tim Clements, jedan od menadžera u OAC-u, tvrtki pred kojom je ogroman posao želi li ostvariti svoju viziju.

Badići i svemirska odijela

– Gravitacijski prsten bit će ključni tehnološki demonstracijski projekt koji planiramo izgraditi i sastaviti da djeluje u niskoj Zemljinoj orbiti za samo nekoliko godina – najavio je suosnivač OAC-a Jeff Greenblatt. Planirani gravitacijski prsten kasnije će poslužiti kao istraživačka platforma za međunarodne svemirske agencije i privatne svemirske tvrtke. Državne i privatne tvrtke moći će koristiti module Voyager za svoje misije obuke na Mjesecu i dublje u svemiru. Za buduće svemirske turiste evo još jedne atrakcije – umjesto šetnje u badićima i kupaćim gaćicama po rivi, pružit će im se mogućnost šetnje svemirom u svemirskim odijelima. Tko zna, možda se jednog dana u ponudi nađu i bungee jumping i zipline. Ne morate se žuriti (osim ako niste zainteresirani investitor i budući dioničar) jer rezervacije još ne primaju. Cijenu punog pansiona možemo samo zamisliti.  

 

Ključne riječi

Komentara 3

ST
Stari
17:12 06.03.2021.

Sve je to izvedivo,samo pitam čemu to?Kojaje tomu svrha? Tko će boraviti u tom hotelu? Uzaludno bacanje novca,

ST
stefj
16:39 06.03.2021.

Znači li to da su uspjeli skupiti dovoljno sredstava? Uvijek je jedini problem s time bilo financiranje...

TT
Tt
16:23 06.03.2021.

U onoj staroj enciklopediji "Svijet oko nas" prije 50 godina su pisali o ovakvom objektu u obliku kotaca koji rotacijom stvara gravitaciju. Lijepo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije