Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psyche-16

Nova groznica: Na asteroid pun zlata NASA stiže 2026. godine

Asteroid Psyche-16
Foto: Maxar/ASU/P. Rubin/NASA/JPL-Caltech
27.11.2019.
u 12:16

NASA ne šalje sondu na taj asteroid zbog svih tih vrijednih metala, nego iz čisto znanstvenog razloga – nadaju se kako bi na Psycheu mogli pronaći odgovor na pitanje kako je nastala Zemljina jezgra

Postoji mjesto na kojem se nalazi toliko zlata i platine da bi, kada bi prodali sve te metale, a među njima uz dva već spomenuta prevladavaju još željezo i nikal, zaradili oko 700 kvintilijuna dolara. S obzirom na to da je kvintilijun broj koji u sebi sadrži 30 nula, to znači da bi, kada bi novac ravnomjerno podijelili među svim stanovnicima našeg planeta, svatko od nas dobio oko 93 milijarde dolara. Nije riječ o nekom izmišljenom mjestu iz kakve priče, nego o vrlo konkretnom odredištu – asteroidu Psyche-16 kojeg će se ljudi, odnosno NASA-ina istraživačka sonda, dokopati 2026. godine.

Psyche-16 nalazi se u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, krumpirastog je oblika i promjer mu iznosi 226 kilometara, a gotovo je potpuno sastavljen od četiri već spomenuta metala – željeza, nikla, zlata i platine. Međutim, iako bi to bilo logično za zaključiti, NASA ne šalje sondu na taj asteroid zbog svih tih vrijednih metala, nego iz čisto znanstvenog razloga – nadaju se kako bi na Psycheu mogli pronaći odgovor na pitanje kako je nastala Zemljina jezgra. Znanstvenici pretpostavljaju kako je taj asteroid nastao samo 10 tisuća godina nakon Sunca, te da je nekada bio planet poput Zemlje koji je zatim izgubio svoj kameni plašt, a od njega je ostala samo jezgra.

Ipak, nemaju svi tako “poštene” namjere poput NASA-e, pa je tako već danas jasno kako je u svijetu u biti počela nova zlatna groznica, samo što se ova zasad odvija u tišini. U Luksemburgu su tako u protekle dvije godine odvojili 500 milijuna eura za ulaganje u tvrtke koje će se baviti svemirskim rudarenjem, a iako se na prvu radi o jako velikom iznosu, on je u biti gotovo beznačajan kad se na papir stave neke brojke. Razmjerno blizu Zemlje – na udaljenosti od oko 45 milijuna kilometara – kruži oko 13 tisuća asteroida, a nešto dalje, u pojasu između Marsa i Jupitera, ima ih više od milijun. U banci Goldman Sachs procjenjuju kako bi samo u jednom asteroidu moglo biti rijetkih sirovina vrijednih i do 50 milijardi američkih dolara, stoga ne čudi da bi izvlačenje ruda iz asteroida već u idućih nekoliko desetljeća moglo postati industrijom vrijednom bilijune dolara.

– Prve sirovine sa Psychea-16 mogli bismo dopremiti na Zemlju već za oko 25 godina, a komercijalna eksploatacija zahuktat će se za 40 do 50 godina. Za to postoje “samo” dva preduvjeta, prvi je taj da svemirska tehnologija još treba napredovati, a drugi je ekonomska isplativost projekta. Ovo drugo uopće nije upitno, a to ilustrira i činjenica da današnja vrijednost svemirske ekonomije iznosi 350 milijardi dolara, a do 2040. podignut će se na 2,7 trilijuna – govori profesor John Zarnecki, predsjednik Kraljevskog astronomskog društva. Usporedbe radi, godišnja proizvodnja sirovih metala na Zemlji vrti se oko 660 milijardi američkih dolara.

– Let u svemir vrlo je skup. Troškovi NASA-ine ekspedicije čiji je cilj donijeti dva kilograma materijala s asteroida na Zemlju do 2023. godine iznose oko milijardu dolara. Zato će u tome uspjeti samo oni dovoljno hrabri da se uhvate ukoštac s asteroidskom groznicom – zaključuje Mitch Hunter-Scullion, osnivač Asteroid Mining Company.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
21:56 21.12.2019.

Izvuci se vise vitamina iz govneta nego zlata iz tih asteroida.

DU
Deleted user
15:55 21.12.2019.

Bolje je raskopavati asteroide za metale koje trebamo nego unistavati ovu zemlju na koju svi ovisimo za opstanak.

CR
crocro
12:19 21.12.2019.

Kada bi se sve ovo realiziralo, svi ti silni plemeniti metali postali bi bezvrijedni., Oni zemlji ne bi ništa korisno donijeli. Donijeli bi samo ratove koji bi ubrzo uništili kuglu zemaljsku. Eksploatacija i stavljanje pod nadzor vanzemaljskog blaga izazvao bi nuklearne ratove i nestanak čovjeka s planeta zemlje pod uvjetom da se planet Zemlja ne raspadne prije nestanka čovjeka s planeta Zemlje. U svakom slučaju planeti Zemlji ne piše se dobro a još manje ljudskoj vrsti koja još nije svjesna da je duboko zagrebala tamo gdje nije smjela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije