Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljeni noviteti u Beču

Nokia pokazala da nema samo retro adut, nego i smartfone za velike domete

Nokia
Foto: Vecernji.hr
1/15
08.03.2018.
u 18:05

HMD Global, odnosno Nokia, sada želi pokazati da oni mogu puno više od igranja na kartu starih emocija te da mogu kupcima smartfona ponuditi i u tom segmentu zbilja jake adute koji imaju za cilj Nokiju ponovno vratiti na vrh.

HMD Global, tvrtka koja danas u svojim rukama drži brend Nokije, predstavila je u Beču svoju novu perjanicu u segmentu smartfona - Nokia 8 Sirocco. U posljednjih godinu dana Nokia je u procesu vraćanja davno osvojenih srca tako što su na tržište vraćene dvije legendarne Nokije - Nokia 3310 i Nokia 8110, poznatija kao "banana" ili "onaj mobitel iz Matrixa koji koristi Neo Keanu Reevesa. HMD Global, odnosno Nokia, sada želi pokazati da oni mogu puno više od igranja na kartu starih emocija te da mogu kupcima smartfona ponuditi i u tom segmentu zbilja jake adute koji imaju za cilj Nokiju ponovno vratiti na vrh. 

Nokia 8 Sirocco pokazuje da pod imenom Nokia zbilja možemo očekivati vrhunski smartfon, odličnih performansi i dojmljivog dizajna. Ova perjanica Nokijine flote na tržištu će se pojaviti tijekom travnja i trebala bi koštati oko 5 500 kuna (749 eura) što znači da će i po cijeni biti jedan od prihvatljivijih modela u svom segmentu. 

Sirocco je prvi Nokia smartfon čije će tri kamere biti opremljen ZEISS optikom, a HMD Global najavljuje da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti. Ultra-senzitivna i širokokutna primarna kamera ima impresivne performanse čak i pri niskoj razini svjetla, dok sekundarna kamera ma čak 13 MP i optički zoom od 2x. Vrlo zgodna inovacija kod Nokijinih mobitela je #Boothie. Možete snimati fotografije sa split-screenom, odnosno fotografije koje prikazuju prizore prednje i stražnje kamere istodobno ili jednostavno fotografiju u fotografiji. 

Nokia 8 Sirocco bi trebala imati vrhunske performanse jer će biti opremljena s 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu podataka te dolazi s Qualcomm Snapdragon 835 mobilnom platformom. Ovo je također prvi Nokia Android smartfon opremljen Qi bežičnim punjenjem. 

Nokia mobiteli će imati redovite mjesečne nadogradnje

95% površine ovog smartfona prekriva premium zaobljeno staklo za koje u HMD Globalu kažu da je dovoljno robusno da izdrži svakodnevne udarce u staklo. Za čelični okvir koji je lijevan u jednom komadu kažu da je 2,5 puta jači od 6000 serije aluminija. Sam mobitel je ultra-tankog dizajna te na rubovima ima samo 2 mm, te to uz zaobljeni pOLED 2K ekran od 5.5 inča odaje dojam vrhunskog dizajna. 

Nokia 8 Sirocco kao i svi njihovi smartfoni dolaze sa Android Oreom te HMD Global garantira da će operativni sustav na svim njihovim uređajima uvijek biti siguran, najnovije verzije s najnovijim dodacima jer će uvijek donositi mjesečni update. 

No nije Nokia 8 Sirocco jedini njihov uređaj koji će kupci u trgovinama moći naći od travnja. U prekrasnoj palači Kinsky u Beču tako smo iz bliza vidjeli Nokiju 6 i Nokiju 7 Plus, kao i legendarnu "bananu" Nokiu 8110 koja će u trgovine doći u svibnju. Da svi Nokijini noviteti itekako imaju što za reći pokazuje 25 nagrada koje su odnijeli sa Svjetskog mobilnog kongresa održanog u Barceloni prije desetak dana.

Foto: Philipp Lipiarski

Nokia 7 Plus ostaje flagship?

Među fanovima Nokije već traju rasprave koji model će biti sada Nokijin flagship, opisana Nokia Sirocco 8 ili Nokia 7 Plus jer ovaj primjerak ima sve adute za ovu titulu. No ako pogledamo Nokijine vlastite press materijale čini se kako nema dvojbe da će Nokia 7 Plus biti flagship smartfon. Nokia 7 Plus se ističe već dodirom što je postignuto sa 6 slojeva boje koji omgogućavaju i bolji signal uređaja kao i bolje držanje u ruci. Ovaj smartfon oduševljava sa svojim 18:9 Full HD displayem od 6 inča te je idealan za surfanje, konzumiranje društvenih mreža, igranje igara i zabavu svih vrsta. 4 GB RAM-a omogućavaju da se bez problema na uređaju rade dvije stvari istovremeno. Ono što najviše oduševljava u današnje doba je što će Nokia 7 Plus imati bateriju koja bi trebala trajati dva dana. Nokia 7 Plus će također imati vrhunsku kameru sa ZEISS lećom. Prvi put kod Nokije, ovaj smartfon dolazi s umjetnom inteligencijom kod snimanja fotografija i njihovog uređivanja što vam omogućava da snimate vrhunske fotografije. Tri mikrofona hvataju 360* Nokia ambijentalni audio što omogućava gledateljima vaših snimci da se osjećaju kao da su u središtu događaja. Nokia 7 Plus će za svoje opcije imati zbilja primamljivu cijenu od 399 Eura, što bi trebalo biti oko 3000 kuna. Ako će u Hrvatskoj zbilja toliko koštati to bi Nokiju 7 Plus trebalo staviti na vrh liste pod oznakom "vrijednost za novac".   

Nokia 6 velikom broju fanova nudi puno noviteta

Prva Nokia 6 je stekla puno fanova diljem svijeta, a u HMD Globalu novom Nokijom 6 žele pridobiti još veći broj korisnika smartfona. To ne bi trebalo biti teško već zbog samog procesora koji će biti čak 60% brži od svog prethodnika. Kao što je slučaj i kod Nokije 8 Sirocco i Nokia 6 dolazi sa ZEISS optikom njenih dviju kamera i s Dual sight opcijom kada su istovremeno aktivne prednja i stražnja kamera, te čak možete i streamati tako. Originalna Nokia 6 je dobila puno pohvala zbog svog ekrana i njegovih boja i oštrine slike. Ova Nokia je opremljena sa 3000mAh baterijom koja se do 50% kapaciteta napuni za maksimalno 30 minuta. 

Nokia
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije