Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suze sv. lovre

Noćas pogledajte prema nebu i zaželite želju

Meteoritska kiša začarala je zvjezdano nebo iznad Svilaje
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
11.08.2022.
u 17:03

Perzeidi, kod nas poznatiji kao Suze svetog Lovre, jer je njihov vrhunac upravo dan nakon što se slavi ovaj svetac, jedna su od omiljenih nebeskih pojava koje možemo promatrati na sjevernoj hemisferi.

Iako će ove godine zbog mjesečeve faze Perzeidi biti nešto manje spektakularni no inače, i dalje se isplati okrenuti pogled nebu noćas i sutra kako biste imali šansu zaželjeti želju na zvijezdu padalicu, ili se samo diviti nebeskom vatrometu.

Perzeidi, kod nas poznatiji kao Suze svetog Lovre, jer je njihov vrhunac upravo dan nakon što se slavi ovaj svetac, jedna su od omiljenih nebeskih pojava koje možemo promatrati na sjevernoj hemisferi. Putanja kometa Swift-Tuttle svake ga godine provede pored Zemlje, a nama omogućuje divljenje njegovom tragu.

Kao i uvijek, najbolja mjesta za promatranje zvjezdanog neba udaljena su od gradova i većih naselja u kojima je svjetlosno zagađenje na visokoj razini. Planine su obično dobar izbor, no bilo kakva čistina udaljena od grada bit će poboljšanje. Iz udruge EarthSky podsjećaju kako Perzeidi dosežu svoj vrhunac netom prije zore, tako da je za promatranje ove pojave možda bolje jako rano ustati nego ostati budan do kasno.

VIDEO: Istraživanje navika hrvatskih turista: Idu li na more i koliko troše?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije