Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme u tijeku

Njemački plan za cijepljenje: I Bundeswehr će distribuirati cjepivo

Posebno zabrinjava što je najviše vojnika koji njeguju ekstremna uvjerenja među pripadnicima elitne vojne postrojbe (KSK), i to pet puta više nego u ostatku Bundeswehra
Foto: Carsten Rehder/DPA/PIXSELL
1/7
10.11.2020.
u 09:17

Angela Merkel objavila je u videu u nedjelju kako je napravljen dokument kojim je određen državni protokol za cijepljenje stanovništva

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je u jednom videu najavila plan njezine vlade za cijepljenje. Taj plan, odnosno dokument koji ga opisuje, trebao bi biti objavljen ovog tjedna, no njemački mediji već su objavili glavne njegove smjernice. Očekuje se kako će cjepivo biti dostupno do kraja ove godine ili rano sljedeće, u malim količinama, a plan između ostalog služi i da se te prve količine rasporede organizirano, prije svega na one za koje je procijenjeno da su im najpotrebnije. Ta procjena otprije je poznata, to su rizične skupine, dakle stariji i oni s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici. Dokument će definirati i tko će biti sljedeći nakon njih.

– Prije svega tu su svakako medicinske sestre i oni u rizičnim skupinama. A onda su tu i neki drugi u našoj zemlji – potvrdila je to Angela Merkel u spomenutom videu.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Njemački plan cijepljenja zajednički rade njemačka akademija znanosti Leopoldina, etičko vijeće i komisija za cijepljenje ustanovljena pri Institutu Robert Koch. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn nazvao je plan za cijepljenje prioritetnim za komisiju za cijepljenje, navodi se jučer u njemačkim medijima. Svi prenose izvješće sa stranice The Pioneer koja je prva objavila informaciju o planu za cijepljenje. Namjerava se napraviti i središnji dokumentacijski sustav cijepljenja. Njemački mediji prenose The Pioneer koji piše kako će se razviti portal s podacima o cijepljenju koji će razviti Institut Robert Koch do početka cijepljenja u Njemačkoj. Svrha je praćenje programa cijepljenja protiv koronavirusa u Njemačkoj.

Vlada, naime, proces želi učiniti temeljitim i očito transparentnim sa stalnim uvidom u to koji su dijelovi stanovništva već cijepljeni. U sustavu će stajati i osobni podaci građana koji su primili cjepivo, odnosno njihova dob, spol, mjesto prebivališta, datum i mjesto cijepljenja, epidemiološka indikacija, vrsta i porijeklo cjepiva s kontrolnim brojem. Ne navodi se da će biti uključeno ime i prezime te točna adresa, tako da bi identitet cijepljenog trebao biti zaštićen. U dokumentu se navodi kako se u obzir uzelo sedam cjepiva proizvođača koji su zatražili odobrenje EU. Među njima su, dakako, i dva koja se razvijaju u samoj Njemačkoj, to je BioNtech iz Mainza koji radi na razvoju cjepiva s Pfizerom te Curevac iz Tubingena, inače tvrtka Dietmara Hoppa, vlasnika nogometnog kluba iz Hoffenheima.

U dokumentu će stajati kako se prvo cjepivo očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine, a čim budu raspoložive dovoljne količine, ono će se uključiti u zdravstveni sustav, odnosno u redovitu proceduru cijepljenja. Kako navode mediji, savezni ministar zdravstva Jens Spahn i državni ministri dogovorili su da proces bude koordiniran. Savezna će vlada financirati cjepivo, a države organizirati punktove za cijepljenje. Dostava će ići ili kroz vojne kanale ili će dostavu organizirati proizvođač. Svaka država dobit će broj doza proporcionalno broju stanovnika. Napominje se i kako cijepljenje nije obavezno nego dobrovoljno.

Ključne riječi

Komentara 2

AP
ante_pustinjak
09:35 10.11.2020.

znamo to dobro: dobrovoljno prvih nekoliko dana/tjedana a onda će započeti opća presiija iz svih oružja. imamo primjer sa zaštitnim maskicama! v idjet ćete na koncu na što će to sve izaći! jadna nam majka koji se budemo opirali!

DU
Deleted user
11:27 10.11.2020.

"U sustavu će stajati i osobni podaci građana koji su primili cjepivo, odnosno njihova dob, spol, mjesto prebivališta, datum i mjesto cijepljenja.."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije