Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
termometar stanja naše klime

Njemački ledenjaci otapaju se jako brzo i već za deset godina ih možda neće biti

Ledenjaci
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
05.05.2021.
u 12:22

Znanstvenici su ranije predviđali da će ledenjaci otopiti do sredine stoljeća, no otapanje se zadnjih godina dramatično ubrzalo

Njemački ledenjaci otapaju se i brže nego što se ranije mislilo i već za deset godina ih možda neće ni biti. "Ledenjacima u Bavarskoj dani su odbrojani. Čak i prije nego što se mislilo", kazao je Thorsten Glauber, bavarski ministar zaštite okoliša, istaknuvši da ih za deset godina možda više neće ni biti. 

Bavarska je jedini dio Njemačke u kojoj ima ledenjaka. Znanstvenici su ranije predviđali da će ledenjaci otopiti do sredine stoljeća, no otapanje se zadnjih godina dramatično ubrzalo.  U Bavarskim Alpama postoji pet ledenjaka smještenih u području Zugspitzea i Berchtesgadena. U proteklom su desetljeću izgubili čak dvije trećine svojega volumena.

"Ledenjaci nisu samo spomenik povijesti Zemlje u obliku snijega i leda, oni su istodobno termometar stanja naše klime", rekao je Glauber. 

Situacija nije dramatična samo u Njemačkoj. Studija objavljena u časopisu Nature prošli tjedan otkrila je da se otapanje ledenjaka izazvano klimatskim zatopljenjem dodatno ubrzalo u zadnjih 20 godina zbog čega, među ostalim, raste razina mora. 

Po jednoj su studiji ledenjaci diljem planeta prosječno godišnje izgubili 267 milijarda tona leda u razdoblju od 2000. do 2019., što je dovoljna količina da Švicarska svake godine ostane potopljena pod šest metara vode, rekao je glaciolog iz Zuricha, Romain Hugonnet.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Idler
Idler
16:44 06.05.2021.

Se pet al i pitanje znanstvenicima - kam ide tolka voda ak se razina mora ni digla?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije