Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Njemačka želi uzimati otiske prstiju djeci i čitati Whatsapp-poruke

whatsapp
Foto: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL
18.06.2017.
u 08:05

Jedan od najžešćih zagovornika uzimanja otisaka prstiju djece bavarski je ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann

Prošlogodišnji teroristički napadi u Münchenu i Berlinu, a posebno najnoviji koji su pogodili Manchester i London, dodatno su učvrstili nastojanja njemačke vlade za što hitnijim donošenjem novog, strožeg zakona protiv terorizma.

Kontrola od najranije dobi

Kako pišu njemački mediji, ovih je dana u proceduru otišao novi prijedlog zakona koji mnogi smatraju kontroverznim, no vladajući tvrde da je stroža kontrola neophodna.

Njime se predlaže kompleksnija procedura za tražitelje azila i mogućnost uzimanja otisaka prstiju azilanata već u dobi od šest godina. Prema sadašnjem zakonu, otisci prstiju mogli su se uzimati tek od 14-godišnjaka i starijih, ali ne i od mlađih od 14 godina.

Jedan od najžešćih zagovornika uzimanja otisaka prstiju djece bavarski je ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, koji je istaknuo da su brojna djeca koja stižu iz ratom zahvaćenih područja već od najranije dobi indoktrinirana ekstremističkom ideologijom te da ih njemačke sigurnosne službe moraju imati pod nadzorom i u evidenciji.

Unatoč činjenici da je sigurnosni aspekt sve važniji u europskim državama nakon učestalih napada islamističkih terorista, iz oporbenih socijaldemokratskih redova stiglo je upozorenje da su djeca prije svega žrtve sukoba i ratova i da ih treba tako tretirati i zaštititi, a ne ih smatrati potencijalnim teroristima.

Porukama dogovaraju napad

Uz mogućnost uzimanja otisaka prstiju od djece, njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u prijedlogu zakona traži da policija i obavještajne službe imaju dozvolu čitanja privatnih poruka na Whatsappu. De Maiziere ističe da su upravo enkriptički zaštićene poruke na toj aplikaciji i na aplikaciji Signal omogućile komunikaciju između terorista koji su izveli monstruozne napade na civile u Berlinu, Münchenu, Parizu, Manchesteru i Londonu.

S njemačkim kolegom slažu se i čelnici austrijske i britanske policije koji su od svojih zakonodavaca također zatražili mogućnost čitanja poruka na Whatsappu između osumnjičenih osoba i njihovih kontakata. Po tom pitanju trebat će uskladiti i neke druge zakone, posebno one o zaštiti privatnosti trećih osoba koji su u Njemačkoj izuzetno strogi. Pravni stručnjaci ističu da će trebati dobro paziti koga se i kako prisluškuje da ne bi bila povrijeđena prava osobe koju je terorist kontaktirao nevezano uz kazneno djelo.

Komentara 9

DU
Deleted user
08:28 18.06.2017.

To i tako već rade, samo sada žele to javno i ozakonit.

OB
ObrenM
10:42 19.06.2017.

Zahvaljujuci ludoj babi ode Europa pa i svijet u totalni kaos islamizma.Zgrazaju se pobornici migranata nad daktiloskopijom djece.Krivo,jer vec ima dosta slucaja gdje "djeca" do 8 godina opasani eksplozivnim prslukom idu u ubojstva kao i odrasli.

Avatar Ljudozder Vegetarijanac
Ljudozder Vegetarijanac
10:50 18.06.2017.

Joj smuci mi se zivot kad mi zatreba Google Street view a ima ga samo u 20 velikih gradova. Dosta je baba vladala , 12 godina , vjerujem da je njen politicki kraj blizu i da ce ove godite letjett sa pozicije. Ma kako to sad nemoguce izgledalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije