Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESIM OSNAŽUJE GREYP

Netko vam krade bicikl? Odmah vam stižu fotografije, a imate i opciju - Killswitch

eSIM
Foto: Danijel Lijović
1/9
28.02.2018.
u 14:00

Suradnja Hrvatskog telekoma i Greypa donosi niz novih mogućnosti povezanih u novom modelu poznatog hrvatskog električnog bicikla

Poznati hrvatski električni bicikl Greyp u srpnju će imati novu pojačanu liniju – G6. Uz niz poboljšanja, dolazi i ugrađeni eSIM profil Hrvatskog telekoma kojim Greyp dobiva stalnu podatkovnu vezu.

To će vam, između ostaloga, omogućiti i da imate nadzor nad vašim biciklom čak i kada vi i vaš mobitel niste uz njega jer je povezan eSIM profilom. Bude li netko pokušao ukrasti vam bicikl, Greyp će vam poslati notifikaciju s lokacijom. Ako vam je nešto sumnjivo, možete povući fotografiju s prednje ili zadnje strane bicikla. Možete čak i poslati poruku na bicikl koja će se prikazati. U krajnjem slučaju, možete iskoristiti i opciju Killswitch. 

To znači da daljinski možete isključiti bicikl. To ne znači i fizičko zaključavanje, jer netko bi ga mogao fizički odnijeti, ali imat ćete nadzor nad lokacijom čak i kada su Greypove funkcije isključene. 

Stalna povezanost podacima koju omogućuje HT-ov eSIM profil može pomoći i u slučaju nezgoda. Naime, Greyp je opremljen nizom korisnih senzora poput žiroskopa, akcelerometra, kamere... 

Ako padnete, bicikl će takvu promjenu u svom kretanju i poziciji smjesta zabilježiti i uputit će SMS za pomoć na brojeve koje ste unaprijed odrediti. Dakle, ako vam se dogodi nezgoda, bicikl će signalizirati da je potrebna pomoć čak i ako vi to niste u stanju u tom trenutku učiniti. Novi model imat će i funkcionalnost crne kutije. 

Posebno će moći uživati biciklisti koji vole vježbati, a dobit će motivaciju uz pomoć gamifikacije treniranja. Naime, moći ćete na primjeru prijeđene rute izazvati prijatelje da vas pokušaju nadmašiti. Moći ćete pratiti za koje vrijeme ste prešli određenu stazu, u kojem ste trenutku i na kojem dijelu bili najbrži, na kojoj ste nadmorskoj visini, koliko ste kalorija potrošili, ali i koliko je baterije iscrpljeno. Čak si možete prilagoditi željeni raspon brzine otkucaja srca. Sve te podatke možete i podijeliti na društvenim mrežama.

A nakon vožnje, na zasluženom odmoru, imat ćete priliku analizirati vožnju i pratiti napredak u odnosu na prethodni mjesec. 

Nećete moći uspostavljati pozive Greypom jer proizvođač ne želi odvraćati pozornost korisnika, no možete unaprijed pripremiti poruke za slanje. 

Osim primjene u Greypu, na velikom sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress u Barceloni imali smo prilike vidjeti još atraktivnih mogućnosti eSIM-a, poput stvaranja vlastite mreže u – automobilu. Ova tehnologija postaje sve zanimljiva vozačima koji tako mogu prestati biti ovisni o spajanju mobitela s vozilom preko Bluetooth veze. Vidjeli smo na primjeru BMW-a kako automobil postaje vozačeva privatna telekom-mreža kojom može očitavati niz podataka, a istodobno se koristiti automobilom i kao telefonom (uspostavljanjem poziva glasom, dakako) i kao medijskom platformom za puštanje glazbe ili filmova za suputnike. 

Deutsche Telekom razvio je posebnu aplikaciju Multi Device Management koja prikazuje koji su uređaju spojeni eSIM-om. Možete dodati novi uređaj, pa tako i automobil. Ili Greyp, laptop Asusa, Microsoftov Surface... No, svaki uređaj treba imati svoj eSIM profil. 

Dok je DT-ovo povezivanje BMW-a s eSIM-om u razvojnoj fazi i još ne znamo kada će biti dio opreme u novim modelima, za povezani Greyp G6 znamo da izlazi na ulice već ovoga ljeta. 

Komentara 8

JE
jetix
15:33 28.02.2018.

dal ima opciju za samouništenje??

BL
bluesclues
16:34 07.03.2018.

...pa za 7.200 eura bi trebal radit puno puno vise - ima e-bajkova po 10% te cijene koji su u najmanju ruku jednako dobri ko rimac bajkovi...

TI
tihomir40
07:26 10.03.2018.

super bajk, vozim greyborga ali ne hvala da netko ima nadzor nad bajkom di idem kad idem i sa kim idem :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije